Sjećanje

Božan i suborci otvorili put slobodi Hrvata na jugu BiH

SONY DSC
09.11.2015.
u 06:15

Uz legendarnog brigadira Božana Šimovića, čije ime nosi i čapljinska vojarna, odana je počast šestorici branitelja

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća te služenjem svete mise zadušnice ispred velikog spomen-križa poginulim braniteljima u Zvirovićima kod Čapljine upriličena je manifestacija "U spomen na hrvatske vitezove".

Položili živote

Brojna vojna i civilna izaslanstva predstavnika hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u BiH te suborci i obitelji okupili su se u Zvirovićima na dan pogibije legendarnog brigadira Božana Šimovića čije ime nosi i čapljinska vojarna, prva oslobođena vojarna u BiH. Uz Božana Šimovića, odana je počast još osmorici poginulih hrvatskih branitelja iz Zvirovića i čapljinske općine koji su svoje živote dali za slobodu hrvatskog čovjeka na ovim prostorima. Bila je ovo i prigoda da se suborci poginulih hrvatskih branitelja okupe i prisjete trenutaka oslobađanja većeg područja na jugu Hercegovine od postrojbi JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista.

Borba za naraštaje

Na velikom spomen-križu u Zvirovićima ispisana su imena ne samo poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, već i svih hrvatskih žrtava u 2. svjetskom ratu i poraću. "Božan i njegovi suborci toliko su vjerovali svom narodu i u hrvatsku slobodu da su spremno žrtvovali i dali ono što su najviše mogli, a to je svoj život. Oni su se borili za hrvatsku slobodu koju naši naraštaji žive, ali ne smije se pobjeći od činjenice da Hrvati u BiH još uvijek nisu dobili onu ravnopravnost koja im i pripada", istaknuo je u svom obraćanju načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić. Uz izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina, na čelu s Vidićem, vijence su ispred spomen -križa položila i svijeće zapalila još i izaslanstva Predsjedništva HDZ BiH, Vlade HNŽ-a, postrojbe "Ludvig Pavlović", stradalničkih udruga i susjednih općina, udruga, HVIDR-e i Oružanih snaga BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije