ponavljaju li se nasilni izbori 2006.

Bošnjačka Inicijativa za Stolac 
opet poziva na obračun s Hrvatima

02.11.2020.
u 07:00

Neposredno prije posljednjih lokalnih izbora 2016. godine u Stocu, bošnjačke stranke okupljene oko bošnjačke Inicijative za Stolac izdale su proglas kojim su nagovijestile mogućnost eskalacije nasilja gradeći izbornu platformu na mržnji prema Hrvatima i njihovim političkim predstavnicima, piše Večernji list BiH

Poslije se to pokazalo na dan izbora kada je prvi put u povijesti u Bosni i Hercegovini izborni proces posve prekinut nakon nasilja koje su upravo izazvali aktivisti okupljeni oko Inicijative. Procjena je bila kako se jedino nasiljem može utjecati na promjenu rezultata izbora. Četiri godine poslije iz ove Inicijative gotovo identičan rukopis i gotovo identična poruka.

“Dragi Stočani i Stočanke, kao što znate, za nekih 15 dana održat će se lokalni izbori 2020. Ovom prilikom želimo dati osvrt na političku situaciju u Stocu uoči samih izbora. Da bismo bili što jasniji, koristit ćemo termine ‘Mi’ i ‘Oni’. Pod ‘Mi’ podrazumijevamo sve stanovnike općine Stolac koji su gradili Stolac, a pod ‘Oni’ podrazumijevamo stanovnike općine Stolac koji su ga rušili ili podržavaju one koji su ga rušili”, tako započinje proglas objavljen na Facebook profilu Inicijative za Stolac, čiji je naglasak na podjelama, prije svega, međunacionalnoj.

Pri tome su naveli kako na izbore sve bošnjačke stranke izlaze jedinstveno. 
“Odmah moramo kazati da Mi na izbore izlazimo jedinstveni. Svi Naši koji se nalaze na listama jednako vole Stolac i jednako će se boriti za Stolac svi Naši koji budu izabrani. Ne postoji nitko od Naših, bez obzira je li neovisni kandidat ili je na listi neke od stranaka, da će izdati Stolac. Od posebne je važnosti da svi Naši podržavaju neovisnog kandidata Zorana Turkovića.

Zahvaljujući ovim činjenicama, možemo kazati da na izbore 2020. izlazimo jedinstveni”, navodi se u objavi. 
Istina je, međutim, da SDA nema svoju listu, ali ih ima SDP BiH, kao i SBB BiH, odnosno Prva stranka te Platforma za progres. No, sve njih Inicijativa za Stolac nastoji prikazati kao “svoje”, a onda se nastavlja kako možda ni ovoga puta ne uspije pobijediti kampanja mržnje, podjela i podizanja napetosti. 
“Postoje dva koncepta među Našima. Jedan koncept je onaj koji ne vjeruje da se Oni mogu pobijediti. Taj koncept se zalaže da ta neka određena stranka dobije jednog vijećnika u Općinskom vijeću Stoca i da taj vijećnik što više i što bolje kuka da smo Mi ugroženi u Stocu. Taj koncept misli da se Stolac spašava tako, pustiti HDZ da vlada, a da Mi što glasnije i što bolje kukamo.

Činjenica da su neke naše stranke na listu stavile 5 kandidata, a većina u Vijeću je 9, govori da te stranke ne žele pobjedu ni u primisli, a kamoli u stvarnosti”, stoji u svojevrsnim uputama Inicijative za Stolac, čime se izravno upućuje poruka SDP-u BiH, koji ima 12 kandidata. Oni navode kako ova Inicijativa zastupa koncept 9 neovisnih kandidata. 
“Inicijativa za Stolac želi pobjedu, sanja dan kada će rušitelji Stoca biti poraženi”, stoji u proglasu i tvrdi kako je pobjeda zajamčena ako se podrže neovisni kandidati. Glavni počinitelji nereda koji stoje iza Inicijative za Stolac na izborima 2016. godine nepravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije