Intervju Bivši načelnik općine Srebrenica

Bošnjaci znaju da nije kriv cijeli srpski narod, nego oni koji su zločin naredili i počinili

22.11.2017.
u 07:00

Današnja presuda Ratku Mladiću imat će najviše utjecaja na stanje u Srebrenici, mjestu u kojem se dogodio genocid. Kakve se reakcije očekuju, kakvog će utjecaja imati presuda na proces pomirenja i život u toj općini, pitali smo bivšeg načelnika općine Srebrenica i preživjelu žrtvu stravičnog zločina Ćamila Durakovića.

Naravno, prvo pitanje je o očekivanjima presude Ratku Mladiću. Po vašem mišljenju, kakva će ona biti?

- S obzirom na to da sam poznavatelj međunarodnog humanitarnog prava, a s druge strane, i preživjela žrtva genocida te nekadašnji načelnik općine Srebrenica, mogu reći kako, ako uzmemo sve dosadašnje presude na Haaškom sudu u obzir, osuđene visokopozicionirane časnike Vojske RS-a, Radovana Karadžića, kao najodgovornije osobe sustava institucija RS-a, ne mislim da bi se moglo nešto drugačije dogoditi osim osuđujuće presude. Riječ je o osobi koja je najodgovornija za zločine u BiH, ali djelomično i Hrvatskoj. Očekujem najrigorozniju presudu koja će, u smislu njegova narušenoga zdravlja, biti doživotna za njega. Očekujem i kako će ovom presudom biti nadoknađeno ono što je propušteno kod Karadžića, da se obuhvate zločini i za druge općine osim Srebrenice te da budu označene kao genocid. Ipak, ovo je prvostupanjska presuda, sigurno će biti žalbi na nju...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?