Banjaluka

Bošnjaci u RS-u razmatraju pokretanje veta zbog Izvješća o Srebrenici

16.08.2018.
u 10:14

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS razmatra pokretanje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa kako bi pokušali osporiti zaključke o stavljanju van snage Izvješća o Srebrenici iz 2004. godine i formiranje novog povjerenstva.
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović kazao je za Klix.ba da će sljedećeg tjedna biti sazvana sjednica Kluba Bošnjaka na kojoj će biti ozvaničeno hoće li se ići na pokretanje vitalnog nacionalnog interesa.

-Klub će odlučiti hoće li se ići na taj korak. Došli su materijali iz Narodne skupštine i mi u roku od sedam dana trebamo dati svoje mišljenje. Procedura je takva da mi, kad dobijemo materijal, to razradimo i konzultiramo se s pravnicima. Na sjednici će biti donesen zaključak, kazao je Hadžiomerović.

Admir Čavka, šef koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske, istaknuo je za Klix.ba da se treba pokrenuti vitalni nacionalni interes ukoliko za to postoji mogućnost.

-Sigurno će Ustavni sud to osporiti. Ne postoje nikakve pravne posljedice koje mogu to promijeniti, to je rekao i predsjednik NSRS Nedeljko Ćubrilović na jednom od sastanaka. Ali treba dobro izvagati i, ukoliko postoji mogućnost, pokrenuti vitalni nacionalni interes da se, eventualno, ta odluka poništi, rekao je Čavka.

Napomenuo je da se mora vidjeti kakve su pravne posljedice i kakva je pravna procedura u vezi sa svim, jer je riječ o zaključku, a ne o zakonu.

-Ukoliko postoji bilo kakva mogućnost, to se treba osporiti, kazao je Čavka, dodavši da će konačna odluka biti poznata sljedećeg tjedna.

Podsjećamo, u utorak je Narodna skupština RS svojim zaključcima obavezala Vladu da ukine postojeće izvješće i formira novo međunarodno povjerenstvo koje bi se, osim zločinima nad Bošnjacima, bavila i zločinima nad Srbima, kao i ponovno analizirala broj žrtava.

Također, traženo je formiranje povjerenstva za stradanja Srba u Sarajevu, kao i zaštita 22 tisuće ljudi čiji je spisak Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, predala njemačkom pravosuđu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije