Počela berba

Borovnice dozrele ranije, cijena 10 KM

21.06.2011., Zelendvor -  U zelendvoru je zapocela berba borovnica. Borovnice bere oko desetak sezonskih radnika Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
07.06.2016.
u 07:00

Berba borovnica na području Srebrenice počela je gotovo mjesec dana ranije nego prošle godine i kilogram stoji 10 KM, isto kao i prošle godine. Berači kažu kako su se pomladili borovnjaci na površinama koje su prije nekoliko godina bile zahvaćene požarima.

Jedan od berača kaže kako nisu očekivali da će ove godine borovnice dati plodove zbog kišnog proljeća, a posebice da će ovako rano dozreti za branje. Manji broj nezaposlenih i starijih mještana, koji nemaju svoje zemljište te ne uzgajaju i ne beru malinu, svakog jutra odlaze u vrletna brda brati borovnice te dolaze s po pet do 10 kilograma ubranih plodova. Vještiji berači dnevno uberu i do 15 kilograma, što im donosi dobru dnevnu zaradu. Zadovoljne su i starije osobe koje dnevno uberu oko pet kilograma borovnice, a za što naplate 40 do 50 KM, što su dobre dnevnice u ovim uvjetima. Borovnice s ovog područja iznimno su kvalitetne i vrlo tražene na tržištu, postojane su i ne trunu brzo, pa ne smeta i ako dan ili dva “pričekaju” kupca.

Nakupci iz odvoze i prodaju po znatno većim cijenama na tržnicama u Bijeljini, Tuzli, Sarajevu, Šapcu i Novom Sadu. Neki berači dobivaju narudžbe i predujme da uberu određene količine borovnice što je, također, osiguranje da će sve nabrane količine biti prodane. Berači nude borovnice uvečer na platou iznad gradske tržnice u Srebrenici. Berači kažu kako je ove godine primjetan veliki broj zmija u borovnjacima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?