Domaljevac i Orašje

Bolji prihodi za 300 poljoprivrednih kućanstava

12.12.2015.
u 07:00

Vlade Posavske županijei Velike Britanije u projektu sanacije ljetnog nasipa za zaštitu od poplava

Vlada PŽ osigurala je 80.454 KM, a vlada Velike Britanije donirala je 342.644,10 KM, čime je osigurana zaštita 354,1 ha plodnog zemljišta i omogućeni bolji prihodi za 300 poljoprivrednih kućanstava u općinama Domaljevac-Šamac i Orašje. Tri posavske općine naslonjene su gotovo cijelom svojom dužinom na riječne nasipe, ali i tzv. ljetne koji su prva crta obrane i koji čuvaju obradive površine u PŽ. Najvažniji prioritet i životno pitanje o kojem ovisi budućnost naroda u Posavini je rekonstrukcija tih nasipa. U sklopu projekta "Potpora oporavku i smanjenju rizika od poplava u BiH" u Orašju je organizirano simbolično obilježavanje kraja radova na sanaciji ljetnog nasipa za zaštitu od poplava uz rijeku Savu u Domaljevcu. Tim povodom u Vladi PŽ održan je sastanak kojem su nazočili Jon O'Shaughnessy, voditelj programa u britanskom Veleposlanstvu u BiH, i Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH. Uz predsjednika Vlade PŽ Marijana Klaića, bili su nazočni i resorni ministar Mato Brkić i Franc Klaić, ravnatelj Ureda za gospodarski razvoj PŽ.

Zajedničko sufinanciranje

- U Vladi smo ocijenili kako je to jedan od prioritetnih projekata kako bismo zaštitili plodno poljoprivredno zemljište, a to je životno važno jer smo poljoprivredni kraj. Uz zajedničko financiranje (Posavska županija u iznosu od 20 posto, a 80 posto donator) projekt je uspješno priveden kraju, kazao je predsjednik Vlade Klaić te naglasio značaj UNDP-a koji provodi veliki broj projekata na prostoru Posavske županije.

Riječ je o projektima kakvi su bili sanacija stambenih objekata stradalih u poplavama, preko sanacije šteta nastalih na javnim objektima (škole), pa sve do projekata u gospodarstvu, osobito u oblasti poljoprivrede, što se odnosi na saniranje šteta malih poljoprivrednih proizvođača te usmjeravanje sredstava za stimuliranje tih istih proizvođača za daljnji rad na poljoprivrednim proizvodima.

- Također, provedeni su infrastrukturni projekti (već smo završili sanaciju RC 464 u Baziku u dužini od 2 km, a trenutačno su u realizaciji još dvije dionice po 2 km na prostorima općina Odžak i Orašje). I na kraju, infrastrukturni objekti zaštite od štetnih djelovanja visokih voda rijeke Save, u koji spada i ovaj projekt - ljetni nasip Domaljevac koji štiti poljoprivredno zemljište u ukupnoj površini od oko 350 ha, izjavio je predsjednik Vlade PŽ Klaić.

Ekonomski razvitak

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je odmah nakon poplava u Posavini osigurala potporu pružanjem hitnih intervencija pomoći, a prvi projekti u Orašju bili su vezani uz saniranje vodovodne i kanalizacijske mreže.

- Najvažnije je sklopiti cjelokupnu sliku aktivnostima planiranja upravljanja kriznim situacijama, te aktivnostima smanjenja rizika od katastrofa, kao i naučenim lekcijama iz poplava 2014., naglasio je Jon O'Shaughnessy.

Zahira Virani naglasila je kako se od svibnja 2014. godine UNDP bavi aktivnostima obnove i rehabilitacije Posavine nakon poplava. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije