Dvostruki kriteriji

Bojadžić - krvnik iz Trusine na slobodi na 
25. godišnjicu zločina

16.04.2018.
u 07:00

Zločin HVO-a u Ahmićima i zločin ABiH u Trusini dogodili su se na današnji dan 16. travnja 1993. godine. Danas će se u oba ova mjesta komemorirati uspomena na nevine žrtve nasilja, piše Večernji list BiH.

U Ahmićima je ubijeno 116 bošnjačkih civila i vojnika, a u Trusini su ubijena 22 hrvatska civila i vojnika. Za Ahmiće je pred Haaškim sudom osuđen Dario Kordić na 25 godina zatvora, a ratni zapovjednik vojne policije HVO-a u središnjoj Bosni Vlado Šantić i Drago Josipović, koji su sudjelovali u napadu na Ahmiće, osuđeni su u Haagu na 18 i 12 godina zatvora. Na deset godina u Haagu je osuđen i Miroslav Bralo, koji je srušio džamiju u tom selu.

Generali vs. Halilović

Pred Haaškim sudom nijedan bošnjački dužnosnik ni vojnik nije kažnjen za masovne zločine nad Hrvatima. 
Istina je da je nedavno doneseno nekoliko osuđujućih presuda pred Sudom BiH u slučaju “Trusina”.

No, automatski se postavlja pitanje za visoke dužnosnike u ovome slučaju, prije svega o glavnom nalogodavcu akcije. Posebno je zanimljiv u tome smislu film “Sefer Halilović zlotvor” koji je napravila skupina umirovljenih generala Armije BiH, koji ukazuje na izravnu odgovornost tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Armije BiH Sefera Halilovića za zločine u tome napadu na ovo selo. Uz to, u najmanju ruku je čudno i još nema odgovora zašto nije okončana desetljetna istraga koja se u predmetu “Trusina” vodi protiv Sefera Halilovića.

U tome dijelu Tužiteljstvo i Sud još uvijek nisu stvari doveli do kraja. Posebice stoga što se dopustilo trojici odvjetnika Sefera Halilovića, a o tome su čak procurile informacije, da uđu u predmet “Trusina” dok se istodobno protiv njega vodi istraga za taj zločin.

Njegov prvi “suradnik” u zločinu Nihad Bojadžić, koji je za vrijeme rata imao izravnu vezu s bošnjačkim Predsjedništvom i koji je dobio 15 godina zatvora za likvidaciju civila i zarobljenih vojnika, još uvijek je na slobodi. Čak i danas, godinu i pol dana kasnije.

On je osuđen i na godinu dana zatvora zbog zločina u logoru u Jablanici, ali i teškoga zločina u Doljanima, gdje je likvidirano 39 Hrvata u kolovozu 1993. To, međutim, nije smetalo da iz bošnjačke Zaklade za pomoć braniteljima dobije 7000 KM.

Jednostrana izložba

Unatoč dvama događajima koji svjedoče o sramnim epizodama povijesti, SENSE i Povijesni muzej će upravo danas organizirati izložbu “48 sati pepela i krvi” vezanu uz zločin u Ahmićima, a ništa o onom u Trusini.

Možda je razlog i to što HVO nije spriječio pristup medijima u Ahmićima nakon počinjenog zločina, kao što je uradila Armija BiH nakon zločina u Trusini i drugim zločinima (Grabovica i sl.).

Kad već nisu oba zločina (Ahmići, Grabovica) stavili pod tretman, bilo bi dobro da kod otvaranja izložbe “48 sati pepela krvi” puste videosnimku izjave Raseme Handanović Zolje na osnovi koje je priznala zločin i na temelju koje je postigla nagodbu sa Sudom o visini zatvorske kazne. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?