Svečani prijem

Bodonyi: Približavanje EU nije osporeno, sve dok bh. lideri rade na tome

francuska
Foto: FENA
1/5
14.07.2016.
u 21:01

Bodonyi je upozorila na štetnost daljnjih podjela, pozivajući bh. političare da rade za bolju budućnost BiH

U organizaciji Veleposlanstva Republike Francuske u Bosni i Hercegovini večeras je u Sarajevu upriličen svečani prijem povodom obilježavanja Nacionalnog praznika Francuske, 14. srpnja. 

Domaćin tradicionalnog prijema bila je francuska veleposlanica u BiH Claire Bodonyi, koja je uz dobrodošlicu gostima i uzvanicima istaknula značaj europskih vrijednosti zajedništva i prosperiteta i u tom kontekstu ukazala na važnost europske perspektive Bosne i Hercegovine, te na odgovornost njezinih političkih lidera.

Pozvala je sve predstavnike vlasti u BiH da ulože dodatne napore na tom putu, naglašavajući "da je Francuska uz Bosnu i Hercegovinu u ovom velikom planu postajanja dijela europske budućnosti".

- Predsjednik Francuske Francois Hollande je na tome inzistirao 4. srpnja u Parizu (Treći summit zemalja zapadnog Balkana i partnerskih zemalja-članica Europske unije). Približavanje Europskoj uniji nije osporeno, sve dok vi predstavnici stanovnika BiH radite na tome. Vi imate ogromnu odgovornost. Ovaj plan su upravo Bosanci izabrali i oni to žele. Oni vas gledaju i oni vas čekaju. Vi pripremate u ovom trenutku budućnost vaše zemlje i vaše i njene mladosti i ne trebate ih razočarati - poručila je veleposlanica Bodonyi, obraćajući se sudionicima svečanog skupa.

Istovremeno, upozorila je na štetnost daljnjih podjela, pozivajući bh. političare da rade za bolju budućnost BiH.

- Ne trebate ovdje držati lažne govore da ih dijelite, one iste govore koji su prouzročili toliko patnje u bliskoj prošlosti BiH. Bosanci i Hercegovci imaju pravo biti sretni u vlastitoj zemlji, da u njoj žive i da rade bez straha. Ja vam upućujem ovu jednostavnu molbu: Radite za njih, oni to zaslužuju - kazala je francuska veleposlanica naglašavajući spremnost da i osobno maksimalno podrži takve napore, te pozivajući sve prisutne da doprinesu prosperitetu BiH i jačanju prijateljskih veza.

Svečanom prijemu u Francuskoj rezidenciji u Sarajevu prisustvovale su brojne istaknute ličnosti iz bh. političkog, javnog i kulturnog života, kao i članovi diplomatskog kora i međunarodni dužnosnici te brojni uzvanici i gosti.

Nacionalni praznik Francuske obilježava se u znak sjećanja na 14. srpnja 1789. godine, odnosno dan kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava Bastille, tamnica u pariškom predgrađu Saint Antoine. Na ovaj dan se, među ostalim, održava i tradicionalna vojna parada na Elizejskim poljanama (Champs Élysées).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?