Jorge Sampaio

Bivši portugalski predsjednik umro u 81. godini

10.09.2021.
u 14:06

Bivši portugalski predsjednik Jorge Sampaio, najpoznatiji po tome što je 2005. maksimalno iskoristio predsjedničke ovlasti raspustivši parlament i smijenivši nestabilnu većinsku vladu, umro je u petak u 81. godini.

Uzrok smrti nije objavljen, no poznato je da je Sampaio hospitaliziran od 27. kolovoza zbog poteškoća s disanjem.

Prvi predsjednički mandat, koji je protekao prilično mirno, Sampaio je osvojio 1996. Nakon toga, taj je bivši odvjetnik 2001. osvojio još jedan petogodišnji mandat koji se pokazao turbulentnijim i u kojem je pokazao moć koju predsjednik ima, u toj uglavnom ceremonijalnoj službi.

Zbog porasta proračunskog deficita i balansiranja na rubu recesije, 2002. socijalisti su izgubili na parlamentarnim izborima od koalicije desnog centra, socijaldemokrata i Narodne stranke.

Godine 2004. socijalisti i ostale lijeve stranke žestoko su se usprotivile Sampaiou zbog toga što je odbio održati prijevremene izbore nakon što je Jose Manuel Durao Barroso podnio ostavku na mjesto premijera zbog preuzimanja dužnosti predsjednika Europske komisije.

U pokušaju da osigura političku stabilnost, Sampaio je za premijera je imenovao drugog socijaldemokrata, Pedra Santanu Lopesa, da bi četiri mjeseca kasnije zaključio da nova vlada ne postiže željene rezultate i da nema adekvatan kredibilitet u javnosti.

Sampaio je tada maksimalno iskoristio svoja predsjednička ovlaštenja, raspustio parlament i raspisao nove izbore koji su se održali u veljači 2005. i koji su vratili socijaliste na vlast na čelu s premijerom Joseom Socratesom.

Sampaio je u nacionalnu povijest Portugala tako ušao kao prvi i za sada jedini predsjednik koji je ikada iskoristio tu moć, dok je na čelu zemlje vlada s parlamentarnom većinom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?