Promijenjen pravilnik

Bitka za dijalizne pacijente i uvod u novu aferu "Malina"

dijaliza
ilustracija
03.04.2022.
u 20:58

Promijenjen je pravilnik koji definira nabavu opreme i potrošnog materijala za proces dijalize

Prije nekoliko dana iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH izrazili su razočaranje jer je prošlo 100 dana u 2022. bez transplantacije u BiH, što ne mogu prihvatiti s obzirom na to se zdravstvene ustanove još pravdaju epidemijom koronavirusa koja je na izmaku, piše Večernji list BiH.

Dijalizni pacijenti ističu kako je izbjegavanje transplantacija izravan udar na živote teško bolesnih pacijenata koji su na dijalizi, kao i onih koji čekaju na transplantaciju srca, jetre, pluća ili drugih organa. No, s druge strane, promijenjeni su propisi kojima se ove pacijente dovodi u rizik zbog pravilnika koji definira nabavu opreme i potrošnog materijala.

Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH od 2019. godine nije provodio postupak javnih nabava za dijalizatore, uređaje koji se koriste u postupku hemodijalize bez koje pacijenti sa zatajenjem ili slabom funkcijom bubrega ne mogu živjeti.

Alternativa presudna

Umjesto toga, aneksima ugovora produljivani su postojeći ugovori zaključeni prilikom zadnjeg postupka zbog odluke Ureda za razmatranje žalbi iz rujna 2019. godine.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, koji je preminuo prošle godine, te, 2019. godine donio je pravilnik o dopunama pravilnika o uvjetima glede prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme za osnivanje i organizaciju rada zdravstvenih ustanova koje obavljaju djelatnost dijalize. Izmijenio je propise tako da se prilikom nabave potrošnog materijala za dijalizu koja se vrši temeljem Zakona o javnim nabavama, a za potrebe uređaja za dijalizu u dijaliznim centrima, u natječajnoj dokumentaciji glede uvjeta za korištenje potrošnog materijala u tim centrima ne smiju propisivati "nepovoljniji uvjeti u odnosu na uvjete koje je za korištenje potrošnog materijala propisao proizvođač uređaja za dijalizu".

Također se precizira da, "u cilju osiguranja zaštite i sigurnosti zdravlja pacijenata i nesmetanog obavljanja tretmana dijalize u dijaliznim centrima, prilikom svake nabave potrošnog materijala od najmanje dva različita proizvođača, a koja se vrši temeljem Zakona o javnim nabavama, potrošni materijal nabavlja od najmanje dva različita ponuđača koja imaju važeći ugovor o zastupanju proizvođača potrošnog materijala za dijalizu".

Ministar Mandić inzistirao je da moraju postojati najmanje dva dobavljača kako bi se spriječila mogućnost da eventualno jedan dobavljač upadne u probleme, a što bi se onda odrazilo najteže na pacijente. Taj je pravilnik objavljen u Službenim novinama FBiH početkom 2018. godine, a po kojem je i raspisan zadnji javni poziv za nabavu potrošnog materijala za dijalizu u kojem su nabavljeni dijalizatori. Cilj je bio osigurati kontinuiranu isporuku i zaštititi dijalizne pacijente, kao najranjiviju skupinu stanovništva, od mogućeg zastoja u isporuci potrošnog materijala potrebnog za obavljanje dijalize u dijaliznim centrima. Time se sprečava i stvaranje monopola u ovoj djelatnosti.

Od smrti ministra Mandića Ministarstvom rukovode premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnica ministra prim. dr. Marina Bera. Oni su donijeli novi pravilnik o izmjeni pravilnika o uvjetima glede prostora, kadra i medicinsko-tehničke opreme za osnivanje i organizaciju rada zdravstvenih ustanova koje obavljaju djelatnost dijalize, gdje je promijenjen jedan članak koji ostavlja prostora upravo za uspostavu monopola, ali kojim se ponajprije dovode u rizik dijalizni pacijenti. Tako sada, umjesto "dva različita ponuđača", stoji da je "u cilju osiguranja zaštite i sigurnosti zdravlja pacijenata u dijaliznim centrima prilikom svake nabave potrošnog materijala obveza osigurati kvalitetu, sigurnost i kontinuitet u obavljanju tretmana dijalize".

Prema riječima upućenih, tom su izmjenom širom otvorena vrata za ulazak na tržište zamjenskih dijalizatora koji će uvelike smanjiti kvalitetu pružanja usluge dijalize, izgubit će se jamstvo na dijalizne uređaje, a nije isključeno da se stvara prostor za stvaranje monopola, čime će se diktirati visina utrošenih sredstava izdvojenih od poreznih obveznika kroz Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Bez komentara

Ove izmjene pravilnika prošle su bez predviđene zakonske procedure unutar samoga Ministarstva. Na naš upit, pomoćnik ministra za pravne poslove i EU integracije Vedran Marčinko nije imao komentar vezano uz ovu situaciju. Potvrdio je kako ne zna ništa o tim izmjenama jer nisu prošle kroz njegov sektor. - Zato nemam komentara - rekao je kratko. Valja reći kako je na ovakav krajnje pojednostavljen način u provedbi nabava opreme i potrošnog materijala za dijalizatore omogućen potpun poremećaj u sustavu liječenja dijaliznih pacijenata. Ne isključuje se mogućnost da se ovakvim promjenama otvori prostor za nove "maline" koje nabavljaju dijalizatore zbog "velikog iskustva" s medicinskim sredstvima. A onda i novi sudski spor!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?