Posjetio više župa

Biskup Komarica pohodio Hrvate u SAD-u

komarica u sad
26.10.2015.
u 15:25

Biskup Komarica se susreo s vjernicima iz osam hrvatskih katoličkih župa

U višednevnom pohodu hrvatskim katoličkim župama i misijama u SAD-u boravio je biskup banjolučki dr. Franjo Komarica. Došao je na poziv izaslanika za SAD pri Vijeću za inozemnu pastvu HBK i BKBiH don dr. Mate Bižace, svećenika Bračko-hvarsko-viške biskupije, koji je više od 30 godina dušobrižnik u jugozapadnom dijelu SAD. 

Zadnjih godina se vrlo zauzeto brine za doseljene Hrvate – katolike iz BiH i RH u nekoliko saveznih država, na prostoru koje obuhvaća područje od Hrvatske do Islanda. 

Biskup Komarica se susreo s vjernicima iz osam velikih američkih gradova i hrvatskih katoličkih župa: sv. Ante u Los Angelesu (država Kalifornija), sv. Josip u St. Louisu (država Missouri), Srca Isusova u Chicagu (država Illinois), Sv. Ivana Krstitelja u Kansas City-u (država Kansas); zatim iz Hrvatske Katoličke stalne misije „Zvijezda mora“ u San Pedru (država Kalifornija); iz hrvatskih misija u Phoenix-u (država Arizona), Las Vegasu (država Nevada) i Denveru (država Colorado).

Biskup Komarica je bio u župi Los Angelesu gost administratora vlč. dr. Gorana Jovičića, u župi u St. Louisu župnika fra Stjepana Pandžića, u Chicagu župnika Ivice Majstorovića i otaca franjevaca u sjedištu franjevačke kustodije sv. Obitelji. 

Boraveći kod vjernika u Kansas City-u, biskup je bio gost svećenika hrvatskog porijekla vlč. Mate Bartulice, koji vodi dvije župe u biskupiji Kansas City – St. Joseph u državi Missouri. U milijunskom gradu Phoenix-u, u državi Arizoni, podijelio je sakrament 
sv. Potvrde devetnaestorici krizmanika, koje je za krizmu spremao revni dušobrižnik don Bižaca, te njegovi pomoćnici u dvjema – stotinama kilometrima – udaljenim filijalama.

Izuzetno dirljivi su bili susreti biskupa i vjernika – doseljenika, osobito onih iz vremena domovinskog rata u BiH. Među njima je bio i veći broj vjernika rodom iz Banja Luke i banjolučke biskupije, koji su se veoma radovali susretu sa svojim biskupom.

Biskup Komarica je u Los Angelesu, zajedno s ravnateljem Hrvatske inozemne pastve preč. dr. Tomislavom Markićem – predvodio višednevni duhovno – pastoralni godišnji susret hrvatskih dušobrižnika – svećenika i redovnika, iz SAD-a i Kanade, gdje je održao i četiri prigodna predavanja i predvodio misna slavlja, za sudionike susreta i domaće vjernike. 

Svećenici i redovnice su prikazali aktualne vlastite probleme s kojima se susreću na području svojih župa, odnosno misija i zamolili su biskupa da o njima upozna i druge biskupe u obe Biskupske konferencije. Tu se susreo i s dvojicom pomoćnih biskupa, zaduženih za etničke skupine u nadbiskupiji. Zahvalio im je za pomoć Crkve u SAD-u 
dušobrižničkim naporima hrvatskih svećenika u toj zemlji.

Biskup je pohodio i nadbiskupa u Kansas City-u (država Kansas) Josepha Naumann-a. Bio je to ujedno i prvi susret toga nadbiskupa s jednim biskupom hrvatskih katolika, koji u toj nadbiskupiji imaju svoju župu i župnu crkvu preko 110 godina.

Nažalost, već više desetljeća oni nemaju svoga hrvatskog svećenika te su se obraćali nadbiskupu da im on providi svećenika, koji će im slaviti misu i sv. sakramente na hrvatskom jeziku. U dužem prijateljskom razgovoru, biskup Komarica je izvijestio nadbiskupa Naumann-a o aktualnoj situaciji hrvatskih katolika u „starom kraju“ i u novoj domovini USA. 

Zamolio ga je da razmotri mogućnosti dušobrižničkog zbrinjavanja osobito onih hrvatskih katolika koji su došli u zadnjem valu doseljavanja u i nakon domovinskog rata.

Nadbiskup je pokazao otvorenost i spremnost da podrži takve inicijative BKBiH i HBK. Pohvalio je vjeru i vjernost Crkvi hrvatskih katolika koje je upoznao u svojoj rodnoj nadbiskupiji. Na kraju susreta zamolio je biskupa Komaricu da ga blagoslovi!

Biskup je slavio sv. Misu u hrvatskoj župnoj crkvi. Nakon mise zadržao se dugo u razgovoru i druženju s tamošnjim hrvatskim katolicima.U Chicagu je pohodio sjedište franjevačke kustodije gdje se susreo s franjevcima iz cijele regije, a u crkvi sv. Jeronima je predvodio sv. Misu. 

Nakon mise zadržao se u dugom razgovoru s većom grupom prognanih župljana banjolučkih župa, koji su nakon prisilnog boravka u Njemačkoj bili upućeni u SAD, priopćeno je iz Tajništva - biskupije Banja Luka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije