Na svetkovinu Bogojavljenja

Biskup Komarica obilježio 35. obljetnicu biskupskog ređenja

Wikipedia
07.01.2021.
u 19:15

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, misu u katedrali Sv. Bonaventure predslavio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica u zajedništvu pomoćnog biskupa mons. Marka Semrena te rektora katedrale vlč. Pere Ivana Grgića. Koncelebrirao je i svećenik u miru vlč. Jerko Klinc.

Na početku misnog slavlja biskup Semren je uputio poziv vjernicima da "danas posebno mole za mons. Franju u prigodi 35. obljetnice njegovog biskupskog ređenja". Na misi se zbog epidemioloških propisa okupilo samo 35 vjernika laika, prigodno po jedan za svaku od 35 godina biskupove službe.

Mons. Franjo je u svom obraćanju podsjetio kako je svetkovina Bogojavljenja u Crkvi starija od svetkovine Božića, a sa svojim sadržajem i univerzalnija. Pozvao je nazočne da skrušenošću i raskajanošću otvore svoju nutrinu za Božji blagoslov, za poticaje Duha Svetoga i djelovanje Božjeg milosrđa koje im Krist nudi po svojoj Crkvi. 

Istaknuo je kako "Crkva na današnju svetkovinu obilježava Djela svetog djetinjstva, kada molimo i prikupljamo milodare za djecu u misijama". Nadalje, preporučio je vjernicima da i oni u svoju osobnu molitvu uključe vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića, koji je prije 30 godina također u Rimu primio biskupsko ređenje.

U prigodnoj je propovijedi protumačio sadržaj svetkovine Bogojavljenja na temelju pročitanih svetopisamskih riječi. Naglasio je kako su mudraci s Istoka "zapravo uzorak svih onih ljudi koji traže Boga", te bi "trebali biti i nama svojevrsni putokazatelji na našem zemaljskom putovanju, kako bi ono imalo uvijek za cilj Isusa, Sina Božjeg i Marijinog". 

Osvrnuo se na obvezu Isusovih učenika da raznose po svim narodima Radosnu vijest o Bogojavljenju i dodao kako je to zadaća prvenstveno direktnih nasljednika Isusovih apostola – biskupa, javio je TABB.

U kontekstu biskupske službe – jedinstvene u Kristovoj Crkvi od apostolskih vremena – mons. Franjo se prisjetio događaja na Trgu Sv. Petra i u Bazilici Sv. Petra u Vatikanu prije 35 godina citirajući riječi pape Ivana Pavla II., upućene urbi et orbi, te posebno tadanjim ređenicima iz Europe, Južne i Sjeverne Amerike te Afrike i Azije. Protumačio je shvaćanje svoga biskupskog služenja: "Bogu služiti znači provoditi dosljedno njegovu svetu volju", te zašto je uzeo za svoje biskupskog geslo riječi iz psalma 118: "Gospodin je moja snaga i moja pjesma".

Spomenuo je i godine svoje biskupske službe "pune dramatičnih događanja, izazova i beznadnih situacija" i brojne "razloge i potrebe" govoriti o Božjoj vjernosti u raznim kušnjama našeg života na zemlji. Posebno se osvrnuo i na aktualnu pandemiju koronavirusa, koja je "razotkrila jednu drugu daleko opasniju epidemijuduhovne bijede, malovjernosti, sebičnosti, ustrašenosti pa i beznađa".

Poslije mise upriličeno je druženje.

Liturgijsko obilježavanje svetkovine Bogojavljenja u središtu Banjolučke biskupije započelo je u večernjim satima, u utorak, 5. siječnja, koncelebriranom sv. misom i obredom blagoslova vode, što je predvodio rektor katedrale vlč. Pero Ivan Grgić. Nastavljeno je i svečanom Večernjom koju je predvodio biskup Semren, koji je blagoslovio prostorije Biskupskog ordinarijata.

Zanimljivo, biskup Komarica u posljednjih nekoliko desetljeća najstariji je po biskupskom "stažu" od svih biskupa u hrvatskom narodu i regiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?