Oda bihaćkom kamenu

Bihacitom je sazidana zgrada Parlamenta u Budimpešti

11.05.2018.
u 19:00

Japodske urne i žrtvenici, gradine, ranokršćanske i srednjovjekovne crkve, stari gradovi, bedemi Bihaća, nadgrobne ploče velikana, osmanske građevine, čuveni krajiški nišani, interijeri i fasade raznih građevina, skulpture - i sve to od kamena bihacita - pišu povijest Bihaća, Pounja i cijele Bosanske krajine.

Bihacit - ime mu dadoše po Bihaću, gdje je “otkriven” i koji eksploatiraju stoljećima, od najstarijih vremena. Kamen je to svijetložuti, mekan, izrazito je čist, gromljičasti i šupljikavi krečnjak, nastao u slatkovodnom tercijarnom bazenu Bihaća i okolice. Tek izvađen iz zemlje idealne je mekoće za obradu, a vremenom patinira i postaje čvrst poput mramora, što ga čini iznimno otpornim na vremenske utjecaje.

Ime je dobio po gradu sagrađenom na njegovim nalazištima

Ovaj lapor, mergel ili muljika, ime bihacit dobio je u austrougarskome razdoblju po gradu koji leži na ogromnim naslagama ovoga kamena. U dugoj povijesti eksploatacije korišten je u arhitekturi kao građevinski ili dekorativni materijal, u skulpturi i u više oblasti primijenjenih umjetnosti. Tako je stigao u Mađarsku, od njega je građen Parlament u Budimpešti, zatim Bečka opera, pa crkva svetoga Stefana, brojne građevine u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj... sve do Amerike. Međutim, prava mu je vrijednost potvrđena tek šezdesetih godina prošloga stoljeća.

- U razmišljanju kako bihacit približiti umjetnicima, rođena je ideja o utemeljenju Kolonije kipara. I tako je krenulo. Umjetničko oblikovanje bihacita, koje traje stoljećima, dovelo je kipare u stari grad Ostrožac i do bihacita - prisjeća se tih dana Ismet Kasumović, predsjednik Upravnoga odbora Kolonije kipara Ostrožac. - Još od osmanskoga razdoblja u Krajini se od kamena bihacita izrađuju i poznati krajiški nišani - nadgrobni spomenici - prisjeća se Bišćanin Enes Toromanović, koji gotovo cijeli život izrađuje upravo takve.

Taj tipični kamen, koji je podatan za ovu vrstu oblikovanja, dobiva patinu za nekoliko godina i plastičnost reljefa koji se izradi. Onda je on čitava priča i tom nišanu to daje veličanstvenost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?