Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

"BiH u NATO-u ako uđe i Srbija, svaka druga opcija značila bi podjelu srpskog naroda"

13. travnja 2015. u 09:19 0 komentara 455 prikaza
ivanic
Foto: agencije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da BiH može ući u NATO samo onda ako, i kad, u taj savez uđe Srbija.

“Jasniji stav od tog ne može. Svaka druga opcija podrazumijevala bi podjelu srpskog naroda. Ne trebaju nam referendumi. Tu temu zapravo ne treba ni otvarati, jer za članstvo BiH u NATO nema uvjeta sve dok Srbija nije u tom savezu”, rekao je Ivanić u intervjuu za današnju “Politiku”.

Na pitanje može li se u BiH voditi politika koja neće biti opterećena svrstavanjem ni na jednu stranu, Ivanić je rekao da može i to tako “što ćete voditi svoju politiku, gledati vlastitete interese”.

“Naš interes jeste da imamo korektne odnose s Rusijom, kao i dobre odnose s EU. Ako nas oni tjeraju da se odlučimo za jedne, onda taj više nije naš prijatelj”, rekao je Ivanić.

Što se tiče izjave Edija Rame o velikoj Albaniji ili imenovanju Ante Gotovine u savjetodavna tijela u Hrvatskoj, Ivanić je rekao da smatra da je sadašnji pristup Beograda, “pa i srpskog faktora u BiH, izuzetno pozitivan i da ćemo mi od tog imati koristi”.

“Polako se pokazuje da su, u svjetlu pomirenja, najnormalniji dio političkih elita ovog trenutka na prostoru Balkana zapravo srpski kadrovi”, rekao je Ivanić.

“Vrlo brzo će se ta korist i praktično pokazati, jer će svijet podržavati one koji ne žele sukob i koji autoritet, umjesto na sukobima, grade na uvjerenju u vlastitu snagu. Rukovodstvo Srbije pa i rukovodstvo Srba u BiH osjeća tu snagu”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je kazao da se zalaže da se Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH potpuno ugasi.

“Nikad više neće biti suglasnosti da OHR poseže za bonskim ovlašćenjima, jer za to nema uvjeta. Prisustvo OHR je više želja nekih međunarodnih aktera da budu prisutni u BiH, a da pri tome ne budu svedeni samo na razinu veleposlanstva”, rekao je Ivanić./HMS/

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.