Produktivna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

BiH u jednom danu dobila čak pet europskih zakona - od pravosuđa do medija, važan korak za pregovore s EU

Dom naroda BiH
Fena
31.08.2023.
u 07:00

Pružanjem potpore navedenim zakonskih rješenjima BiH je napravila značajan iskorak na europskom putu, a potvrdilo se i funkcioniranje parlamentarne većine koju čine HDZ, SNSD i stranke “trojke”

Usvojiti u jednom danu, u okviru jedne sjednice zakonodavnog tijela, pet zakonskih rješenja iz europskog paketa koji će pogurati državu u značajnoj mjeri na njezinu europskom putu - rezultat je kojim parlamentarizam u Bosni i Hercegovini podiže letvicu uspješnosti, a nova parlamentarna većina pokazuje čvrstinu i odlučnost u provedbi reformi, piše Večernji list BiH.

Važnost rješenja

Upravo se to dogodilo jučer na zasjedanju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, prilikom čega su izaslanici podržali tri zakonske izmjene - Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, Zakona o strancima i Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Bosne i Hercegovine te dva prijedloga - Zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH te Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH. Riječ je o zakonima koji su rezultat rada Vijeća ministara te koji su već dobili podršku u Zastupničkom domu državnog Parlamenta. Uz to, izaslanici su podržali izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa, kao i izmjene Zakona o radu u institucijama BiH, oba u prvom čitanju.

U pogledu izmjena zakonskog rješenja o VSTV-u riječ je o usvajanju u prvom čitanju, a što znači kako slijedi amandmanska faza prije nego što će se izaslanici 6. rujna izjasniti o spomenutom rješenju i u drugom čitanju. Usvajanje ovog zakona važan je iskorak u smjeru ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Europske komisije u procesu pridruživanja Europskoj uniji (EU). Donošenjem ovog zakona, koji uvažava odgovarajuća mišljenja i sugestije nadležnih europskih institucija i tijela, želi se ojačati neovisnost, odgovornost, učinkovitost, profesionalnost i usklađenost pravosudnog sustava koji osigurava vladavinu prava i jednak pristup pravdi u BiH. U kontekstu zakonskog rješenja o strancima s oznakom “EI”, kojom se potvrđuje odgovarajuća usklađenost s regulativom EU-a u oblasti migracija, njime se preuzimaju četiri uredbe/smjernice Europske unije donesene u razdoblju od 2016. do 2021. godine u procesu kontinuiranog usklađivanja bh. propisa s pravnom regulativom EU-a.

Dopunama zakona želi se i olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a namjera je dodatno produljiti njihov boravak u BiH. Još jedan od važnih zakona koji je prošao odnosi se na tržište vina, a njime se domaćim proizvođačima omogućuje neometano obavljanje vanjskotrgovinskog prometa na europskom i svjetskom tržištu i nakon studenoga 2024. godine, koji je Europska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU-a. S obzirom na značaj koji taj sektor ima u poljoprivredi, Vijeće ministara ovim zakonom za cilj ima osigurati veću konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH europskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina, usklađene s europskim standardima.

U pogledu dosezanja europskih standarda iznimno je važan i Zakon o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, a kojim se preuzimaju odredbe Smjernice (EU) 2019/1024 u mjeri u kojoj to omogućava trenutačni stadij integracijskog procesa BiH. Načela na kojima se temelji predloženi zakon usmjerena su, među ostalim, na jačanje transparentnosti i otvorenosti javne vlasti, slobodan i besplatan pristup informacijama uz pravodobnost i točnost u njihovu objavljivanju te pojačava odgovornost institucija BiH u ovom procesu.

Funkcioniranje većine

Pružanjem potpore navedenim zakonskih rješenjima BiH je napravila značajan iskorak na europskom putu, a potvrdilo se i funkcioniranje parlamentarne većine koju čine HDZ, SNSD i stranke “trojke”. Slijedi iduća faza usvajanja europske pravne stečevine, i to kroz novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, kao i Zakon o sudovima Bosne i Hercegovine. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije