Granična policija BiH

BiH prošle godine izdala 1350 pograničnih propusnica građanima Hrvatske

09.11.2021.
u 21:59

Bosna i Hercegovina planira građanima Srbije i Crne Gore koji žive u pograničnim dijelovima tih zemalja izdavati i naplaćivati pogranične propusnice, kao što je to praksa koja već godinama vrijedi za državljane Hrvatske, piše Večernji list BiH. Na sastanku Mješovite crnogorsko-bosanskohercegovačke komisije za praćenje provođenja sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara BiH o graničnim prijelazima za međunarodni i pogranični promet koji je održan u lipnju u Podgorici dogovoreno je da se započne s izdavanjem pograničnih propusnica za prelaženje državne granice u režimu pograničnog prometa u roku od šest mjeseci od dana početka primjene sporazuma. On će omogućiti građanima koji žive u pograničnom području, u zoni od 10 km uz graničnu crtu, na 18 prijelaznih mjesta prelaziti državnu granicu izvan graničnih prijelaza u režimu pograničnog prometa, s pograničnom propusnicom, na području općina Pljevlja, Nikšić i Herceg Novi u Crnoj Gori i općina Čajniče, Gacko, Bileća i Trebinje u BiH. U prijedlogu pravilnika o cijeni pograničnih propusnica, o kojem bi se trebalo izjasniti Vijeće ministara BiH, propisana je visina naknade koja se plaća u postupku izdavanja pograničnih propusnica za građane RH, za stanovnike pograničnog područja Crne Gore i za stanovnike pograničnog područja Srbije, kao i način uplate i namjena sredstava ostvarenih po ovoj osnovi. “Visina naknade za pogranične propusnice koje se izdaju građanima Hrvatske je 60 KM, a za pogranične propusnice koje se izdaju stanovnicima pograničnog područja Crne Gore i Srbije je 50 KM”, navodi se u ovom dokumentu, prenose Nezavisne. Pogranično područje, inače, prostire se uz zajedničku državnu granicu i uključuje naselja u BiH i na teritoriju susjednih država. Prelazak državne granice pod uvjetima pograničnog režima dopušten je preko graničnih prijelaza otvorenih za pogranični i međunarodni promet nositeljima pogranične propusnice, i to samo preko graničnih prijelaza i prijelaznih mjesta koji su upisani u pograničnu propusnicu. Sporazumom između RH i BiH, potpisanim 2013., pogranično područje s RH određeno je kao područje koje se prostire u dubinu od 5 km od zajedničke državne granice. Granična policija BiH nadležna je za izdavanje propusnica državljanima RH, dok bh. državljanima te dokumente izdaje MUP RH. Pravo na pograničnu propusnicu imaju stanovnici pograničnog područja koji imaju ekonomsku, socijalnu, obiteljsku ili drugu opravdanu poveznicu s pograničnim područjem druge stranke sporazuma.

Najdulje dopušteno trajanje svakog neprekinutog boravka u pograničnom području druge stranke sporazuma ne smije prelaziti više od 30 dana. “Zahtjev za pograničnu propusnicu može podnijeti svaki stanovnik pograničnog područja koji sukladno odredbama sporazuma ima pravo na izdavanje pogranične propusnice, a njenom nositelju služi za prelazak državne granice pod uvjetima pograničnog režima. Prošle godine je izdano 1350 pograničnih propusnica državljanima RH. Cijena je 60 KM i izdaje se na najviše 5 godina (npr. ako je na osobnoj iskaznici Republike Hrvatske rok važenja do 2023., pogranična propusnica se izdaje do 2023. godine. Pogranična propusnica se povezuje s hrvatskim dokumentom kojim se traži izdavanje iste)”, kazala nam je Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH. Iz ovog proizlazi da je BiH od izdavanja pograničnih propusnica prihodovala 81.000 KM. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije