Josip Leko, predsjednik Sabora RH

BiH nužno preurediti kako bi se osigurala jednakopravnost

Josip Leko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.01.2014.
u 15:12

Leko se susreo s predsjednik HDZ-a BiH Draganom Čovićem

Položaj Hrvata u BiH te provedba odluke ‘Sejdić - Finci’ bili su središnja tema jučerašnjeg sastanka predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Leko je naglasio da provedba ‘Sejdić - Finci’ ne rješava temeljni problem - ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH. “Neće biti pravog rješenja dok svaki od konstitutivnih naroda ne bude odgovoran i za sebe i za cijelu BiH”, ocijenio je Leko. Dodao je da je način kako će se to rješenje postići unutarnje pitanje naroda i građana BiH. Čović je naglasio da je BiH nužno preurediti tako da se osigura jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, a o načinu kako to ostvariti može se razgovarati. “Time bi se automatski i riješio problem ‘Sejdić - Finci’” – dodao je Čović. Izvijestio je Leku i o inicijativi okupljanja svih hrvatskih političkih stranaka u BiH u zajedničku predizbornu koaliciju koja bi se oformila kroz HNS. Čović je izrazio nadu da će se i HDZ 1990. uključiti u takav savez. Leko je rekao da je za RH važno da hrvatske stranke u BiH postignu minimum suglasnosti oko strateških političkih ciljeva hrvatskoga naroda u BiH. Čović je jučer imao i radni ručak s predsjednikom HDZ-a RH Tomislavom Karamarkom. - Razgovarali smo o planovima stranaka za ovu godinu, suradnji, razmijenili informacije o stanju u BiH i RH, kazao nam je jučer nakon sastanka u Zagrebu, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Razgovaralo se i o pripremama za posjet BiH. Sinoć je Čović imao sastanak i s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, a za danas je dogovoren razgovor s predsjednikom RH Ivom Josipovićem na kojem će biti riječi o aktualnim pitanjima u BiH i RH.     

Ključne riječi

Komentara 3

MA
mate45
16:35 14.01.2014.

Svi oni kojio misle dobro hrvatskom puku treba preporučivati jedinstvo i slogfu, a ne bacati kost kao što je uradio Sanader financirajući ( sad se zna kojim novcima ) HDZ1990 i kao što to sustavno radi Dnevni list najomraženije novine kod hrvata.

1H
1hrvatska2
15:42 14.01.2014.

Hrvatski narod BiH mora biti jedinstven,ako zeli dokuciti ravnopravnost HNS je vrlo dobra osnova.Ravnopravni u HNS-u=Ravnopravni u BiH!

VV
veljko.vukojevic.73
10:26 15.01.2014.

koje to opljacka narod vidi se dobro sada ce izbori sta treba dat glas e pa dobro sramitese hrvatski politicari

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?