malo tržište

BiH nije prioritet velikim tvrtkama za isporuku lijekova

lijekovi
12.04.2019.
u 19:11

Nestašica citostatika, ali i drugih lijekova s esencijalne liste i u zdravstvenim ustanovama u BiH prouzročena je velikim dijelom time što ne postoji zanimanje multinacionalnih tvrtki koje ih proizvode za malo tržište poput BiH, piše Klix.ba.

Proizvođači su iz zemalja EU-a, Kanade, Japana i SAD-a, a BiH za njih predstavlja malo tržište zbog malih količina koje su potrebne te nas zbog toga ne smatraju prioritetom.

Godišnja potrošnja

ZZO FBiH, odgovarajući na pitanje zastupnice Skupštine SŽ-a Segmedine Srne Bajramović, naveo je kako je veoma čest slučaj da se pojedini proizvođači povuku s tržišta BiH, što se nekada događa i u vrijeme važnosti ugovora zaključenog poslije provedenih javnih nabava, pri čemu i lijekovi koje proizvode gube status registriranog lijeka i time je otežana njihova nabava. Kako je godišnja potrošnja lijekova i medicinskih sredstava relativno mala, kao i vrijednost nabave istih, to dovodi do male zainteresiranosti dobavljača za nabavu navedenih lijekova te za pojedine lijekove i citostatike na otvorenim postupcima javne nabave ne bude dostavljenih ponuda. “Ističemo da jedan broj lijekova/citostatika nije registriran u BiH, što dovodi do dodatnih problema, odnosno usložnjava procedure za njihovu nabavu i pribavljanje potrebnih odobrenja za nabavu preko interventnog uvoza u skladu s odredbama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, što ne isključuje obvezu provođenja javnih nabava.

Događa se da je, iako su lijekovi uvezeni u BiH u skladu sa zakonom, za iste obvezna kontrola kvalitete svake te serije uvezenog lijeka, koja za prvu seriju traje od 15 do 20 dana, tako da je u tom razdoblju moguća deficitarnost lijekova jer se u skladu s propisima nijedan lijek ne smije staviti u promet bez nalaza o kvaliteti lijeka, odnosno provedenoj kontroli serije”, rečeno je iz Zavoda, piše Klix.ba.

Problem s isporukom

Naglašavaju da i nakon zaključenih ugovora imaju problem s isporukom, iako su se ugovorni ponuđači obvezali na stalnu isporuku ugovorenih lijekova. Dolazi do raskidanja ugovora i onda se proces javne nabave mora ponavljati. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije