Veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias

BiH ne može postojati bez hrvatskog naroda koji će imati ista prava kao i drugi

ured
Foto: Portal Vecernji.ba
05.11.2014.
u 10:02

Corrias smatra da vlast u BiH treba sastaviti bez uplitanja vanjskih čimbenika

Veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias u intervjuu za ‘Večernji list’ komentira rezultate općih izbora u BiH te ističe kako proces formiranja vlasti mora biti brz, a da se u formiranje vlasti ne bi trebali uplitati međunarodni čimbenici. Nadalje, ističe kako se stranke koje budu činile vlast moraju pozabaviti problemom nezaposlenosti .

Večernji list: Kako komentirate rezultate nedavno okončanih izbora?
Kao što je potvrdila i Misije ODIHR-a, izbori su se odvijali na korektan način i bez incidenata, to je jedan pozitivan signal, signal demokratske zrelosti. Sada, proces formiranja vlasti mora biti brz i inspiriran reformama. Trebaju nam duboke i hitne promjene zbog građana i zbog ulaska države u Europu.

Večernji list: Velika su očekivanja od novih vlasti, očekujete li da nas pozitivno ‘iznenade’ u pogledu provedbi reformi?
Nadam se, osobito zbog građana, 60 od 100 mladih ljudi ne nalazi zaposlenje, korupcija bjesni, tužiteljstvo uz napore održava svoju autonomnost.
To su problemi koji pogađaju sve građane, bez obzira na etničku pripadnost. Bilo tko tko bude većinska vlast, morat će se prije svega pozabaviti ovim problemima.

Večernji list: Međunarodna uprava i međunarodna zajednica ranije su bile snažno uključene u stvaranje poslijeizbornih koalicija. Je li vrijeme da se ta praksa prekine?
Odgovor koji ću vam dati na ovo pitanje odražava stav vlade Italije i vjerujem stav EU. Ono što radimo kroz Sporazum o razvoju i zapošljavanju (“Compact for Growth and Jobs”) je predlaganje prioritetnih reformi za državu. Ne želimo i ne možemo ući u razgovore između stranaka o formiranju koalicijske većine. To je posao političkih lidera, kao što je njihov zadatak i da izvršavaju reforme u korist građana.

Večernji list: Je li vrijeme za zatvaranje i odlazak OHR-a iz BiH?
Zatvaranje OHR-a ne ovisi o subjektivnim mišljenjima, nego o dostizanju određenih poznatih ciljeva od bosanskohercegovačkih vlasti. Neki od tih ciljeva su već odavno postignuti, ali mi se čini da se na nekima mora još raditi. Naravno, Italija, kao što je to slučaj i sa svim članovima Vijeća za provedbu mira (PIC), se nada da će BiH ubrzo realizirati sav taj neophodan napredak kako bi se posao OHR-a mogao smatrati završenim.

Večernji list: Hrvati u BiH dugi niz godina osjećaju frustraciju zbog zapostavljenosti, političke i ekonomske obespravljenosti. Kako gledate na njihove zahtjeve za poštovanje njihovih narodnih i političkih prava?
Razumijem da određena događanja iz prošlosti mogu biti “čitana” od Hrvata kao nedostatak poštovanja njihovih prerogativa, ali mislim da je to bio “nesretan slučaj” vezan uz prošlost.Svi smo svjesni da ne postoji Bosna i Hercegovina bez hrvatskog naroda koji će imati ista prava kao i drugi. Mislim da za bosanskohercegovačke Hrvate važi sve ono što važi i za sve državljane BiH, neovisno o etničkoj pripadnosti: ulazak u UE ponudit će jedan zajednički krov za sve. I zbog toga treba ubrzati na putu reformi koje će nas tome približiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?