Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH naručila lijek Remdesivir, evo što to znači za građane

25. studenoga 2020. u 08:14 0 komentara 366 prikaza
Foto: AFP

Bosna i Hercegovina je zatražila mišljenje Europske komisije u vezi s lijekom Remdesivir, a koji se daje isključivo kod pacijenata koji su razvili težu kliničku sliku prilikom oboljenja od novog koronavirusa, rečeno je za N1 iz Ministarstva civilnih poslova BiH. No, što to znači - hoće li i BiH uskoro imati osiguran taj lijek za građane?

Lijekovi koji se daju pacijentima koji su oboljeli od Covida-19, poput Remdesivira, Favire, ali i lijeka Regeneron koji je odobren u Sjedinjenim Američkim Državama, ne daju se u BiH, odnosno nisu odobreni za tržište naše zemlje. Srbija i Hrvatska već imaju Remdesivir, a BiH još uvijek nema.

Na pitanje kada će u BiH biti konačno odobren jedan od tih lijekova, s obzirom da se nekim kanalima Remdesivir i Favira mogu pronaći u BiH ali po izuzetno visokim cijenama, iz Ministarstva civilnih poslova BiH su kazali da je BiH naručila Remdesivir.

"U okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera (JPA), koji je uspostavljen od strane Europske komisije 2014. godine, kojem je pristupila i BiH, koji je koordiniran od strane Ministarstva civilnih poslova BiH i koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, naručen je lijek Remedesivir", rekli su.

"Kada govorimo o Remdesiviru važno je naglasiti kako se radi o lijeku koji je dobio dozvolu Europske Unije za korišćenje u liječenju COVID-19 pacijenata. Remdesivir se prepisuje isključivo prema kategorizaciji težine kliničke slike (teška kritična COVID-19 bolest (MEWS ≥5)) i u bolničkim uvjetima. Vodeći računa o studiji Svjetske zdravstvene organizacije u vezi sa efikasnošću Remdesivira, Bosna i Hercegovina je zatražila mišljenje Europske komisije i od toga će ovisiti sve daljnje aktivnosti u vezi s nabavkom lijeka", istaknuli su za N1.

U svijetu se uveliko govori o nabavci cjepiva protiv Covida-19, a na pitanje što je urađeno po tom pitanju u Bosni i Hercegovini, kao i o tome koji faktor odlučujući u nabavci cjepiva protiv Covida - cijena ili učinkovitost, iz Ministarstva civilnih poslova BiH su kazali kako ovo ministarstvo napominje da je izuzetno važno da je BiH dio COVAX mehanizama koji je kontroliran od strane WHO, GAVI i CEPI.

"U skladu s naručenih 1.232.000 doza potencijalnog cjepiva, Ministarstvo civilnih poslova BiH je u završnoj fazi odabira tvrtke koja će izvršiti usluge skladištenja i transporta cjepiva u BiH", naglasili su.

Također, kako su naveli, Ministarstvo civilnih poslova BiH, slijedeći instrukcije nadležnih zdravstvenih institucija, potvrdilo je spremnost Bosne i Hercegovine da se u portofolio COVAX inicijative uvrste, između ostalih, i vakcine zasnovane na mRNA platformi (Pfizer, Moderna...)

Vodeći računa o izuzetno zahtjevnom temperaturnom režimu Pfizerove vakcine, Ministarstvo civilnih poslova BiH će slijedeći potrebu multisektorskog pristupa ovoj i svim nadolazećim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative, održati i zajednički sastanak sljedećih institucija:

1. UNICEF;

2. Svjetska zdravstvena organizacija/Ured u BiH;

3. Svjetska banka;

4. Federalno ministarstvo zdravstva / Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH;

5. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske / Institut za javno zdravstvo Republike Srpske;

6. Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH;

7. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH;

8. Međunarodni aerodrom Sarajevo;

9. Kompanija skladištar i distributer.

"Zaključci sa sastanaka će biti biti u direktnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima ce se teziti optimalnoj mjeri koja se sa jedne strane odnosi na potrebu dolaska cjepiva u BiH kao jednog od glavnih alata u borbi protiv COVID-19 zaraznog oboljenja a s druge strane potrebe za pravilnim, potrebnim i mogućim procedurama ulaska, skladištenja i transporta cjepiva u BiH", rekli su.

Također, Ministarstvo civilnih poslova BiH posebno naglašava da se cjepiva zasnovana na mRNA platformi ne odnose isključivo na Pfizer cjepiva.

Pfizerovo cjepivo i cjepiva svih ostalih proizvođača prvo moraju dobiti odobrenje Savezne agencije za hranu i lijekove. Nakon toga ona treba dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove, i kada to prođe onda može biti primjenjivana u zemljama EU.

"U svakoj od zemalja, cjepivo mora proći i provjere domaće regulatorne agencije, u našem slučaju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", kazali su za N1 iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Navode i da je BiH od COVAX-a zatražila mogućnost proširenja iskazanih potreba.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.