budućnost nakon krize

BiH mora privući i strane tvrtke koje se bave proizvodnjom

08.11.2020.
u 21:00

Posljednje procjene Međunarodnog monetarnog fonda govore da bi na godišnjoj razini u ovoj, 2020. BDP Bosne i Hercegovine trebao pasti za 6,5%, što je dalje od onih “crnih” prognoza koje su govorile da bi BDP zemlje trebao otići i više od 10% u minus, piše Večernji list BiH.

Iako je nezahvalno bilo što prognozirati sa stopostotnom sigurnošću. Jasno je samo da se godina iz noćne more polagano bliži svome kraju. Hoće li se zemlja iduće godine početi izvlačiti iz krize i ostvariti ekonomski rast?

Podržati investitore

Analitičari s kojima razgovaramo posljednjih mjeseci realno sagledavaju situaciju. Ako se ne pronađe lijek protiv koronavirusa, očekuje nas još jedna teška godina, ali ne treba je unaprijed otpisivati ako se iskoriste svi mehanizmi da se osnaži gospodarstvo. Stoga se postavlja pitanje, ima li ova država u svemu tome priliku profitirati? Kako su iz Agencije za strane investicije BiH ovih dana naveli za Večernji list, ima.

- Pojedini analitičari navode i da je svaka kriza ujedno i prilika. Tako bi bh. ekonomija mogla biti i potencijalna lokacija u eventualnom premještanju dijelova proizvodnje iz Kine i Azije na prostor Europe. Naravno, kao preduvjet nužna je i spremnost za prihvaćanje prilika, pozitivno i fleksibilno poslovno okruženje, uz dostupnu kvalificiranu radnu snagu te svijest o važnosti stranih investicija koje, za nedovoljno razvijenu državu poput BiH, uz deficit vlastitih sredstava, predstavljaju ključni čimbenik razvoja jer, uz kapital, donose nove tehnologije, menadžerska znanja, nova tržišta, rast konkurentnosti na svjetskom tržištu - naveli su u komentaru za Večernji list. Također, uz privlačenje tvrtki koje će početi s proizvodnjom ovdje, jasno je da BiH mora iskoristiti bolje svoj turistički potencijal u vremenu kad je on na međunarodnoj razini pao za 70 posto.

“Život” u napuštenim selima

Država se više mora bazirati na planinski, pomorski, toplički, vjerski, sportsko-rekreacijski i kulturološki turizam. U jednoj od analiza navodi se da se BiH, prije svega, mora predstaviti kao kulturna zemlja, a bh. planinski krajolici bazirati se na svojoj sigurnosti i činjenici da nisu prenatrpani, da vikendice nisu “jedna na drugoj”, da mjesta za distanciranje ima napretek jer upravo to je važno onima koji žele nekamo otići, a zbog koronakrize su u strahu.

Također, napuštena sela, kojih je oko 2000, ako se uzmu u obzir ona u kojima nema nikog i ona u kojima živi više od 10 ljudi, idealna su da ih se oživi turističkim sadržajem. Svi smo svjesni brojnih slabosti BiH, međutim, u ovom vremenu treba početi raditi na jačanju resursa ove zemlje koji su “životarili” do dolaska koronakrize. Tek sada se vidi da BiH ima itekakvog potencijala i u privlačenju stranaca jer je, za razliku od razvijenih zemalja, jeftinija zemlja za ulaganje, s mnoštvom zemljišta na kojem je moguće graditi, i u turizmu koji zemlja bogate povijesti ima, ali i u poljoprivredi jer je zemlja uglavnom bila u sjeni velikih uvoznika koji su zanemarivali ono domaće. Tek u mjesecima kad je sve bilo zatvoreno vidjelo se koliko je važno graditi vlastite resurse. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?