SASLUŠANJE U KONGRESU

BiH konačno u fokusu SAD?

18.04.2018.
u 17:53

Jedan je od primjera poraslog interesa za BiH i njezinu krizu u američkim službenim i stručnim krugovima je najavljeno saslušanje pod naslovom „Daytonsko nasljeđe i budućnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana“

BiH ponovno dolazi u fokus američke javnosti. Naime, nakon dugog perioda u kojem su kronične političke i institucionalne krize u BiH bile izvan fokusa svjetske, prije svega američke javnosti, javljaju se naznake da se najmoćnija svjetska sila, kojoj je naša zemlja tijekom i poslije rata bila na vrhu liste vanjskopolitičkih prioriteta, pod sadašnjom administracijom konačno ponovo kreće u tom smjeru, piše Dnevnik.ba.

Moguće je da je približavanje rokova za dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH, čiji bi izostanak mogao dovesti do najteže institucionalne krize i blokade poslije rata, jer se rezultati ovogodišnjih izbora ne bi mogli primijeniti na formiranje tijela vlasti u novom mandatu, ključne donositelje odluka o vanjskoj politici SAD-a trgnulo iz uvjerenja da je BiH „riješena zemlja“.

To je uvjerenje postajalo sve raširenije u posljednjem desetljeću i doprinijelo je nastanku, umnožavanju i produbljivanju ovdašnjih kriza. Sada, kad se njihovo postojanje više ne može prikriti, konačno je porastao interes američke administracije, ali i Kongresa, za djelovanje na prevenciji potpune blokade političkog sustava zemlje u koju su SAD toliko uložile. Ovom je „paljenju svjetla“ po svoj prilici doprinos dala i BH dijaspora u SAD (iz svih konstitutivnih naroda), ali i BH diplomacija, pa i Veleposlanstvo SAD u Sarajevu koje je u posljednje vrijeme također pojačalo aktivnosti oko posredovanja na sprečavanju prijeteće blokade. 

Ključni je motiv svih tih aktera vjerojatno svijest o tomu da domaći politički akteri, prije svega parlamentarne stranke, nemaju kapaciteta ili jednostavno nisu u poziciji da blokadu spriječe, kao i da takva situacija otvara prostor za snažnije uplitanje vanjskih sila nego do sad. Pod takvim su okolnostima, nositelji američke vanjske politike, i iz izvršne i iz zakonodavne vlasti, kao i tamošnja BH dijaspora, svako od njih sa svojih pozicija i iz svojih interesa, međutim, složni u procjeni da je bolje da u ovdašnje prilike interveniraju SAD, a ne neka od mnogobrojnih zainteresiranih sila. 

Jedan je od primjera poraslog interesa za BiH i njezinu krizu u američkim službenim i stručnim krugovima je za danas u 20:00 sati (po našem vremenu) najavljeno saslušanje pod naslovom „Daytonsko nasljeđe i budućnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana“ pred Pododborom za Europu, Euroaziju i rastuće prijetnje Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma Kongresa SAD, kojim će predsjedavati kongresnik Dana Rohrabacher. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije