interpol

BiH "javno" traga za 121 osobom, najviše zbog ratnih zločina, zatim pljački, pa droge

Interpol
04.07.2016.
u 15:05

Prema javno objavljenim tjeralicama, najviše je odbjeglih u vezi s ratnim zločinima

Bosna i Hercegovina traga za 121 osobom preko javnih međunarodnih Interpolovih tjeralica. Najviše osoba se traži zbog ratnog zločina, pljačke, trgovine drogom i ubojstava.

Ukupan broj osoba za kojima BiH traga preko Interpola nije dostupan javnosti. Iako je u pitanju samo podatak o broju raspisanih tjeralica, u uredu Interpola u Sarajevu kažu da ne mogu otkriti koliko ima tjeralica koje nisu javno objavljene, piše BIRN - Justice Report. 

Navode da nadležni organi odlučuju je li u interesu istrage da raspisivanje tjeralice bude javno ili ne.

"Nadležni organi koji dostavljaju zahtjeve za raspisivanje međunarodnih tjeralica u svakom pojedinačnom slučaju odlučuju je li u interesu istrage ili pronalaska tražene osobe da tjeralica bude javno objavljena", navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu je i Ured Interpola za BiH.

Prema javno objavljenim tjeralicama, najviše je odbjeglih u vezi s ratnim zločinima. Raspisane su tjeralice za 31 osumnjičenim, optuženim ili osuđenim za ova djela.

Zbog pljački i krađa traga se za 20 osoba, zbog trgovine drogom za 19, a 16 tjeralica je raspisano zbog ubojstva ili pokušaja ubojstva.

Međunarodna tjeralica se raspisuje kada se utvrdi da je tražena osoba napustila BiH. Ukoliko bude pronađena u drugoj zemlji, preko Ministarstva pravde BiH se dostavlja ekstradicijska dokumentacija. Po odobrenju ekstradicije, dogovara se način izručenja odbjegle osobe.

U sarajevskom Interpolu, kao ni u Ministarstvu pravde BiH, nisu mogli dati podatke o broju uhićenih po tjeralicama. Činjenica je da se u mnogim slučajevima odbjegli skrivaju godinama i da ekstradicijske procedure traju dugo. U Interpolu kažu da vrijeme pronalaska i uhićenja odbjeglog ovisi od više faktora.

"Nekada tražena osoba koristi lažno ime ili identifikacijske dokumente za koje ne postoje operativni podaci da ih koristi", kažu u Interpolu. Navode i proceduralne razloge. 

U zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države (SAD), Australija, Velika Britanija ili Kanada, koje primjenjuju anglosaksonsko pravo, tražena osoba se uhićuje nakon donošenja odluke nadležnog suda, dok se u zemljama koje primjenjuju kontinentalno pravo odbjegli prvo uhiti na osnovu tjeralice, a potom se dostavlja ekstradicijska dokumentacija.

Na listi osoba za kojim BiH traga najviše je bh. državljana, ali ima i drugih osoba.

Prema podacima s javno objavljenih tjeralica, preko Interpola se traga za 159 državljana BiH. Većina njih su osobe za kojim je BiH raspisala tjeralice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije