Vlasti u BiH nemaju odgovor na humanitarnu krizu

BiH ima više ministarstava za izbjegle, a ne zna kako s izbjeglicama iz Ukrajine

16.03.2022.
u 12:40

Dok cijela regija i zemlje EU-a prave humanitarne planove za zbrinjavanje velikog broja izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine, vlasti u BiH i dalje čekaju. Zapravo nemaju jasno definirane kriterije na temelju kojih bi se razgovaralo o ovom problemu koji će sigurno vrlo brzo zadesiti i bh. područje, piše Večernji list BiH. Do sada su izbjeglice iz Ukrajine stigle u nekoliko navrata u Međugorje i organiziran je njihov prihvat i pružena im pomoć. Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić u izjavi za Avaz objasnio je kako on sam ne može o pitanju izbjeglica iz Ukrajine i zbrinjavanja razgovarati niti donijeti odluku bez Vijeća ministara.

Odluka Vijeća ministara

"Nismo još nikakve informacije zaprimili, a što se tiče mojih nadležnosti, odluku ne mogu sam donijeti nego se to mora donijeti na Vijeću ministara BiH. Vidjet ćemo hoćemo li moći izići uskoro s tom informacijom. Mislim da najbolju odluku o tom pitanju može donijeti predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija", izjavio je Lučić prije nekoliko dana za medije. S obzirom na to da se Vijeće ministara BiH zbog političke krize nalazi već nekoliko mjeseci u svojevrsnoj blokadi, teško je očekivati da će pitanje mogućeg smještaja i nadzora kretanja izbjeglica iz Ukrajine na prostor BiH biti riješeno. Ništa bolje nisu ustrojene vlasti na entitetskoj razini. Iako Federacija BiH također ima Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, iz ovog ministarstva nema konkretne inicijative da se o mogućoj humanitarnoj krizi zbog rata u Ukrajini krene razgovarati. Tek je iz Vlade Federacije BiH priopćeno kako će se održati posebna tematska sjednica na kojoj će se svi relevantni subjekti političke vlasti, javna poduzeća i mjerodavni oglasiti o mogućim negativnim refleksijama rusko-ukrajinskog rata na građane i tvrtke u BiH. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je za medije da je Vlada zakazala tematsku sjednicu o mogućnostima preveniranja posljedica događanja u Ukrajini na ekonomske tokove u FBiH.

Negativne posljedice

"Na tematskoj sjednici bavit ćemo se mogućnošću preveniranja ovih problema koji mogu nastati u FBiH u skladu s našim proračunskim okvirima. U tom smislu smo pozvali ministarstva koja imaju dodir s tim tokovima. Prije svega Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo prometa i veza, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pripreme materijale jednako kao i direktori najvećih kompanija koje također imaju utjecaj na ovo o čemu govorimo, elektroprivrede BiH i HZHB, robnih rezervi, ali i drugih", rekao je premijer Novalić. Najavio je i kako bi se na sjednici trebali donijeti zaključci koji mogu ublažiti eventualne negativne ekonomske posljedice, koje su već počele prethodnih tjedana. "U tom smislu kao jedna od ključnih točaka sjednice bit će usvajanje proračuna Federacije BiH nakon dugotrajne javne rasprave. Proračun kao osnovna poluga i te naše aktivnosti koja treba prevenirati u maksimalnoj mogućoj mjeri negativne posljedice", najavio je nedavno premijer Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?