izvješće state departmenta

BiH i dalje partner SAD-a u borbi protiv terorizma, lociran i uhićen Kandić, imovina mu zamrznuta

25.06.2020.
u 07:44

Bosna i Hercegovina je ostala kooperativni partner Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u borbi protiv terorizma.

Navodi se to u posljednjem izvješću State Departmenta o terorizmu za 2019. godinu, u kojem se također ističe da u prošloj godini ni jedan državljanin BiH nije pokušao otići na strana ratišta, iako ih je, dodaje se, nekoliko desetina u Iraku, Siriji i Ukrajini, te se BiH suočava sa prijetnjom od njihovog povratka, objavio je Faktor.

- BiH je i dalje spreman partner u vraćanju boraca sa stranih ratišta, a Predsjedništvo BiH se u listopadu 2019. složilo da vrati članove obitelji tih boraca iz Sirije. U prosincu 2019. godine vraćeno je 17 žena i djece, zajedno sa sedam boraca. Bosanskohercegovačke agencije za provođenje zakona bile su vrlo kooperativne u tom procesu – navodi se u izvješću.

Ono što se ističe u nešto negativnijem kontekstu jest blaga kaznena politika pri procesuiranju povratnika sa stranih ratišta, ali da nedavne presude pokazuju da neki suci prepoznaju potrebu primjene strožijih sankcija.

- Operativna koordinacija se nastavlja unutar BiH i s američkim partnerima. Međutim, međuljudske i međuagencijske borbe i problemi u distribuciji informacija narušavaju potpuno učinkovitu suradnju, posebice zbog nedostatka strateških smjernica Ministarstva sigurnosti. Iako je postignut mali napredak u rehabilitaciji i deradikalizaciji, različite grupe civilnog društva, Međureligijsko vijeće i pojedine vjerske vođe uložili su značajne napore u sprječavanju i suzbijanju terorističke radikalizacije i regrutiranja – navodi se u izvješću.

Ističe se da u BiH tijekom 2019. godine nisu prijavljivani teroristički napadi, te da BiH u prošloj godini nije izvršila značajnije izmjene zakona koji se odnose na borbu protiv terorizma.

- Grupa parlamentarca predložila je nacrt izmjena i dopuna za dodatno usklađivanje zakona BiH s direktivama EU-a o suzbijanju terorizma i uvođenje tri nova zločina u Kazneni zakon BiH u 2018. godini, ali Opći izbori u listopadu 2018. i sporo formiranje vlasti odgodilo je napredak. Ovim bi se amandmanima kriminaliziralo putovanje i boravak u inozemstvu zbog terorizma, zloporaba informatičke ili cyber tehnologije u terorističke svrhe, te krivotvorenje dokumenata u svrhu terorizma. Nacrt izmjena i dopuna također jača postojeću odredbu Kaznenog zakona o osposobljavanju za terorističke aktivnosti. Iako se amandmani ponovno trebaju dostaviti Parlamentu, postoji određena politička volja da se one usvoje – piše u izvješću.

State Department ističe da je SIPA vodeća institucija za provođenje zakona koja se bavi borbom protiv terorizma, ali da je učinkovitost oko 25 službenika koji rade na tim slučajevima ograničena i da u 2019. godini nije bilo političkih napora da se jačaju kapaciteti Antiterorističke jedinice SIPA-e. Radna grupa koju vodi Tužiteljstvo BiH češće se sastajala 2019. godine, ali suradnja na provedbi zakona na višoj strateškoj razini, ocjenjuju, i dalje trpi zbog međuljudskih i institucionalnih sukoba, kao i zbog složene strukture vlasti u BiH.

- Agencije za provođenje zakona također su djelotvorno radile na prihvaćanju boraca koji se vraćaju sa stranih ratišta i članova njihovih obitelji iz Sirije, iako Ministarstvo sigurnosti nije imalo sveobuhvatan plan reintegracije i rehabilitacije članova obitelji – navodi se u izvješću.

BiH je, dodaje se, nastavila s naporima da zaustavi terorističke aktivnosti u 2019. godini uhićenjima i optužnicama. Sud BiH je, podsjećaju, u listopadu povećao kazne Maksimu Božiću i Edinu Hastoru na šest godina (s četiri godine) i tri godine (s dvije godine, šest mjeseci) zatvora za planiranje terorističkih aktivnosti, te naglašavaju da je BiH također započela kazneni progon svojih državljana zbog pridruživanja stranim paravojnim snagama prema istoj odredbi koju koristi za procesuiranje osoba koje se pridruže ISIL-u. Podsjećaju također da je donesena o uvrštavanju Mirsada Kandića na popis osoba prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere, odnosno zamrzavanje imovine.

Za Kandićem su američke obavještajne službe tragale godinama, ali je lociran i uhićen nakon ulaska u BiH zahvaljujući aktivnostima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

- Ekstremističke i regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u BiH – upozoravaju iz State Departmenta.

U kontekstu borbe protiv tih ideologija i nacionalizma istuču ulogu vjerskih zajednica i Međureligijskog vijeća.

- Pojedinačni vjerski vođe i grupe civilnog društva diljem zemlje također su uložili veće napore na identifikaciji "ekstremističkih utjecaja" i izvora otpornosti u svojim zajednicama, koje podržava niz međunarodnih donatora i organizacija. Međunarodni i lokalni akteri koji rade na suzbijanju terorističke radikalizacije i regrutiranja uložili su značajne napore u širenju analiza izvan radikalnog islama, uključujući ekstremni etno-nacionalizam i strani utjecaj, kao i domaće pokretače "ekstremnih ideologija" – piše u izvješću, prenosi Faktor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?