Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Biden: U BiH nije bio građanski rat, bio je genocid

27. veljače 2017. u 09:31 1 komentara 418 prikaza
Joe Biden
Foto: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je na svečanosti u Washingtonu gdje mu je Savjetodavno vijeće BiH uručilo životnu nagradu da se o genocidu u BiH mora pričati.

On je izjavio da nema ništa više na što je ponosan od povezanosti s naporom da se okonča genocid u Bosni i Hercegovini. Prisjetio se i vremena kada je slušao o agresiji i zločinima koji su se događali 90-ih godina u našoj zemlji, prenosi Klix.

"Kroz slušanja i kontakte s drugim diplomatima bio sam uvjeren da je Slobodan Milošević planirao etničko čišćenje u BiH", kazao je Biden. 

Kako kaže, za vrijeme agresije vjerovao je da narod u BiH ima pravo da se pravo zbog čega je u ožujku 1992. godine predložio Rezoluciju o podizanju embarga na uvoz oružja koji su UN i NATO odlučili nametnuti. Ističe da je dodao još jedan element, a to je da se podigne embargo i da se napadne JNA koja je prelazila Drinu da bi počinili kaos koji su planirali u BiH, ali da se onda ništa nije dogodilo. 

"Vi ste preživjeli. Izgubili ste obitelji. Izgubili ste domove. Borili ste se da sačuvate vaš dignitet. Ovo nije bio građanski rat. Bio je genocid. Jednostavno genocid. I to se događalo pred očima cijele Europe", rekao je Biden. 

Sve je upozorio da trebaju podsjećati na genocid u BiH jer svi bi trebali znati tu prošlost.

  • brodarevac:

    Čović će glasati protiv revizije tužbe, da li će mu tto hrvatski narod oprostiti, onaj koji živi izvan njegovog zamišljenog entiteta sigurno neće. No to njega ne brine to nisu legitimni Hrvati.