zapušteno 25 djece

Bez roditeljske skrbi je 80 najmlađih

27.11.2018.
u 11:00

Prema podacima Centra za socijalni rad općine Žepče najbrojniji korisnici usluga te ustanove, promatrano po kategorijama, u 2016. bili su korisnici dječjeg dodatka, njih čak 54,7% od ukupnog broja, istaknuto je to, između ostaloga, u strategiji razvoja općine Žepče za razdoblje od 2018. do 2027. godine, piše Večernji list BiH.

Psihosocijalni tretman

Inače, oblast socijalne skrbi u Federaciji BiH regulira se federalnim Zakonom o osnovama socijalne skrbi, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, kao i županijskim zakonima o socijalnoj skrbi.

Poslove socijalne skrbi na području općine Žepče obavlja JU Centar za socijalni rad Žepče kao glavni i službeni nositelj aktivnosti. Prava koja se financiraju iz proračuna Općine Žepče, a koja su definirana županijskim Zakonom o socijalnoj zaštiti su: privremene i jednokratne novčane pomoći, usluge socijalnog i drugog stručnog rada, kućna njega i pomoć, posebni psihosocijalni tretman bračnih partnera koji žele djecu i trudnica, smještaj djece uz osiguranu prehranu u ustanovama predškolskog odgoja i osiguranje jednog obroka u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja. Centar za socijalni rad financira se iz općinskog proračuna čija su sredstva namijenjena u svrhu osiguravanja plaća zaposlenih i materijalnih troškova, a godišnje je to iznos od oko 400.000 KM. Svi izdaci namijenjeni u svrhu socijalne pomoći financiraju se iz županijskog proračuna. Pravima socijalne zaštite koriste se 2243 osobe u stanju socijalne potrebe računajući civilne žrtve i taj broj je za 2,1% manji u odnosu na 2012. Prema podacima dobivenim iz JU Centar za socijalni rad, broj korisnika u proteklih pet godina kretao se u rasponu od 2291 pa do 2207 i u prosjeku je iznosio 2242,4 osobe, što predstavlja 7,46% od ukupnog broja stanovnika općine u 2016. Svi građani koji nemaju uvjete za zdravstveno osiguranje po nekoj drugoj osnovi, osigurani su preko JU Centar za socijalni rad, tako da su u 2016. zabilježena 253 korisnika ovog vida socijalne skrbi. Osobe osigurane na ovakav način oslobođene su plaćanja osiguranja, participacije za pregled liječnika opće prakse i plaćanja osnovnih pretraga krvne slike. Kroz rad centra prepoznat je određeni broj osoba koje je moguće svrstati u “ranjive skupine”.

Ometeni u razvoju

Prvu čine maloljetne osobe klasificirane kao djeca bez roditeljske skrbi kojih je u 2016. evidentirano 80, odgojno zanemarena i zapuštena djeca kojih je bilo 25, djeca čiji je razvoj ometen obiteljskim problemima - 45 te djeca s mentalnim i fizičkim smetnjama - 80. Druga ranjiva skupina su odrasli ometeni u psihofizičkom razvoju i osobe s invaliditetom - 650, materijalno neosigurane i za rad nesposobne - 301 osoba, stari bez obiteljske skrbi - 164, osobe društveno negativnog ponašanja - 19, osobe i obitelji u stanju socijalne potrebe kojima je uslijed posebnih okolnosti potrebna pomoć - 564 . U razdoblju od 2012. do 2016. došlo je do povećanja broja korisnika stalne novčane pomoći sa 75 korisnika u 2012. na 91 u 2016., što je povećanje od 21,33%., stoji u strategiji razvoja općine Žepče od 2018. do 2027. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije