jednostavan za pripremu

Bez miksera i puno muke: Najlakši recept za fini kruh od tikvica

KRUH OD TIKVICA
Shutterstock
02.08.2023.
u 18:32

Tikvica je iznimno fleksibilna ljetna namirnica koja se može upotrijebiti na različite načine – od nje se može napraviti i slatki kruh.

Kruh od tikvica sočno je jelo koje se obično poslužuje uz kavu ili čaj za doručak, međuobrok ili desert. Ne brinite se, tikvice se ne osjećaju u tijestu – tu su da bi podarile sočnost ovome kolaču koji po pripremi podsjeća na kruh od banane, piše Punkufer.

Najbolje od svega? Kruh od tikvica jednostavan je za pripremu, ne zahtijeva nikakva posebna slastičarska znanja, pa čak ni korištenje miksera.

Najteži dio u cijelom postupku je čekanje da se kruh ispeče i ohladi.

Sastojci za kruh od tikvica:

  • 400 g bijelog brašna
  • 400 g naribanih tikvica
  • 270 g bijelog šećera
  • 170 g rastopljenog maslaca
  • 100 g nasjeckanih oraha
  • 2 jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 čajne žličice cimeta u prahu
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • ½ čajne žličice đumbira u prahu
  • ¼ čajne žličice muškatnog oraščića u prahu
  • biljno ulje

Priprema kruha od tikvica:

  1. Operite tikvice i naribajte ih na manje komade – može i s korom. Stavite tikvice u cjediljku kako biste odstranili višak vode.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, đumbir i muškatni oraščić.
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, šećer, ekstrakt vanilije, ocijeđene tikvice i rastopljeni maslac.
  5. Postupno dodajte suhe sastojke u vlažne sastojke. Miješajte dok se sastojci ne sljube.
  6. U smjesu dodajte i nasjeckane orahe.
  7. Dobivenu smjesu podijelite u dva kalupa za kruh koje ste prethodno dobro namazali biljnim uljem.
  8. Kruh od tikvica stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 45 do 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li smjesa pečena prije nego što je izvadite iz pećnice.
  9. Pustite da se kruh ohladi do kraja, pa ga tek onda narežite i poslužite. Dobar tek!

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?