NIJE BILA IZVIĐAČKOG TIPA

Banožić o padu letjelice: Našli smo dijelove eksploziva, riječ je o avio-bombi

13.03.2022.
u 12:44

I zvučena je olupina letjelice koja je pala u četvrtak oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Prema onome što se zna preletjela je Rumunjsku i Mađarsku te se srušila u glavnom gradu Hrvatske, a za sada se ne zna tko ju je uputio. Ministar obrane Mario Banožić kazao je da je po upaljaču riječ o avio-bombi sovjetske proizvodnje. "Možemo sada reći da je riječ o avio-bombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje. Može biti i s ruske i s ukrajinske strane", dodao je.  Ministar obrane Mario Banožić pratio je izvlačenje letjelice, te se obratio novinarima. "Istraga je ušla u završnu fazu, trebala je biti gotova jučer. Na samom početku istrage dobili smo određena saznanja da se na pojedinim fragmentima nalaze elemnti eksploziva i moralo se pristupiti jednom pažljivijem načinu vađenja i na taj način ukloniti bilo kakav rizik. Pronađena je i crna kutija i očekujemo da ćemo iz nje izvući određen podatke o samome letu. Pored crne kutije pronađeni su i fragmenti na kojima su pronađeni tragovi eksploziva. Nije bila izvidničkog tipa jer smo našli dijelove avio-bombe. Riječ je o avio-bombi sovjetske proizvodnje, kao i svi ostali elementi odvezena je s ovog mjesta. Možemo sada reći da je riječ o avio-bombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje.  Može biti i s ruske i s ukrajinske strane. Istraga će još malo potrajati", kazao je ministar. 

Još će se, kazao je Banožić da će se još detaljnije pregledati prostor, ali u pravilu je ona izvađena van. 

"Svi podaci su na osnovu prve preliminarne analize. Što dalje budemo išli u proces, utvrdit će se o kojem je eksplozivu riječ. Avio-bomba je sovjetske proizvodnje, to se vidi po upaljaču", navodi Banožić.

"Razgovarao sam NATO-om, imamo u srijedu izvanredni NATO sastanak na kojem ćemo razgovarati o ovoj temi", dodao je. 

"Pojedini elementi ne odgovaraju razdoblju o kojem se u početku govorilo. Kro određena saznanja vidjet ćemo  da neke izmjene ne odgovaraju povijesnom razvoju tog oružja kao izviđačkog", kazao je. 

"Postojale su razne teorije, razni stručnjaci su imali svoje teorije i samo su uzbudili javnost. Nismo zadovoljni s onim kako je reagirano u susjednim zemljama", dodao je Banožić. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije