Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Baka Anđa iz Hercegovine donijela raštiku i pokazala da uspijeva i u Bosni

13. siječnja 2020. u 11:01 0 komentara 2834 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

U župi Skopaljska Gračanica u mjestu Ričica u krugu svoje obitelji 90. rođendan proslavila je Anđa Crnjac rođ. Matijević-Kraljević, piše Večernji list BiH. 

Prodavala i na tržnici

Anđa je rođena u brojnoj hercegovačkoj obitelji u Širokom Brijegu 13. siječnja 1930. godine. Krajem II. svjetskog rata njezina obitelj protjerana je sa svoga ognjišta uz nezapamćenu torturu gdje je vladala tolika glad, a neki su od nje i oslijepili. Bježeći od tadašnje torture, došla je kod rodbine u Ričicu gdje se i udala. Sa suprugom, pokojnim Franjom Crnjcem, dobila je petero djece, odgojila tri sina i dvije kćeri. Svoje proizvode prodavala je na tržnici i školovala djecu od poljoprivrede. Djeca su završila fakultete zahvaljujući žrtvi njihove majke i oca. Nakon Domovinskog rata bila je ponovno prisiljena napustiti svoju Ričicu gdje joj je suprug Franjo 1993. preminuo u izbjeglištvu. Nakon Daytona svojim sredstvima obnovila je kuću i uradila samo što je bilo nužno za stanovanje kako bi se vratila u svoju Ričicu gdje i danas, u 90. godini, radi na zemlji, što joj daje zadovoljstvo. Iz svoje je Hercegovine, uz poljoprivredne proizvode, donijela i raštiku u skopaljski kraj gdje je naučila da se raštika može saditi i u Bosni i uspijevati uz kupus na skopaljskoj zemlji. Danas baka Anđa, kako je zovu Matijevuša, Hercegovka, daje primjer mnogima da se uz žrtvu i odricanje postiže uspjeh. Bog joj je dao blagoslov i djecu koja su uz nju, a ona za njih živi. I sama kaže kako radi na zemlji kako bi joj djeca mogla imati zdrave proizvode, ali i živjeti od zemlje i za zemlju. Nije je obeshrabrio ni odlazak, a težak joj nije bio ni povratak, kao ni to što nije dobila pomoć za obnovu obiteljske kuće koja i dan-danas nije obnovljena.

Čvrsta vjera

- Sretna sam što sam se vratila i živim ovdje zajedno sa svojom Hercegovinom u ovome dijelu Skopaljske doline - kaže Anđa. Uza sve životne nevolje, doživjela je 90 godina zahvaljujući čvrstoj vjeri u Boga i nadljudskoj upornosti koju je kao dijete primila od svojih roditelja u Hercegovini. Baka Anđa ima desetero unučadi i petero praunučadi i došli su joj za 90. rođendan reći: “Hvala majko, bako”. Anđa za njih svakog dana moli i radi na njivi i tako pokazuje kako se sa životom boriti i u životu sretan biti. Boga moliti i svoje voljeti, tuđe poštivati - evo, to ju je, kaže, dovelo do 90. godine zdrava tijela, vedra duha, svježe pameti, tako da nitko ne bi rekao kako ima 90 godina. Želimo joj još puno zdravih godina života jer do stote još je malo preostalo! •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.