Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Arnautović komentirao izlaznost i iznio detalje sukoba na nekoliko biračkih mjesta

02. listopada 2022. u 19:10 0 komentara 225 prikaza

Na redovnim biračkim mjestima u sklopu Općih izbora u Bosni i Hercegovini do 15.00 sati glasovalo je 1.164.261 birača ili 35 posto, što je, prema ocjeni Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, zadovoljavajući odziv, odnosno izlaznost. 

Predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović je još jednom pozvao sve državljane Bosne i Hercegovine s biračkim pravom, koji dosad nisu izašli na glasovanje, da to učine i iskoriste svoje demokratsko pravo do 19.00 sati, do kada su biračka mjesta otvorena.

- Nažalost, imali smo situaciju da je birač preminuo na biračkom mjestu. To se dogodilo na biračkom mjestu na Grbavici u Sarajevu - kazao je Arnautović na pres-konferenciji na kojoj je predstavljen tijek izbornog procesa do 15.00 sati.

Dodao je kako su u vezi s tim bila privremeno zatvorena biračka mjesta - 139A015 i 139A014, MZ 'Grbavica I' te da će glasovanje na tim biralištima biti produženo za dva sata.

Po njegovim riječima, SIP BiH je dosad zaprimio 35 prijava/prigovora koji su u međuvremenu dostavljeni općinskim/gradskim izbornim komisijama.

Istovremeno, za kršenje izborne šutnje evidentirane su 23 prijave/prigovora, a kada se radi o sigurnosnim aspektima, agencije za provedbu zakona evidentirale su, odnosno prijavile ukupno 31 događaj, od čega sedam za remećenje javnog reda i mira i dva kaznena djela.

Referirajući se na medijske upite za osnovne izborne jedinice Doboj i Zvornik, Arnautović je kazao da je do prekida u radu biračkog mjesta 083B034 od 08.10 do 09.00 sati došlo uslijed svađe jednog promatrača i člana biračkog odbora.

- Samo dva prigovora je primila Gradska izborna komisija Zvornik do 15.30 sati i u ovoj osnovnoj izbornoj jedinici, prema našim saznanjima, nema izvanrednih događaja – precizirao je.

Predsjednik SIP-a BiH je u kontekstu osnovne izborne jedinice Doboj podsjetio na incident/konflikt jednog od birača s promatračem OSCE-a (ODIHR-a), navodeći da je ova izborna jedinica do 15.30 sati zaprimila tri prigovora.

SIP BiH, kako je kazao, ne raspolaže informacijama o izvanrednim događajima u drugim izbornim jedinicama, osim tekućih, manjih problema koji se 'u hodu' rješavaju u koordinaciji s izbornim komisijama.

Naveo je, također, kako za biračko mjesto 007B051 u Bosanskom Novom, koje danas nije otvoreno, nema novih informacija, te da se u rješavanje situacije u vezi s izbornim nezakonitostima (pokušaj unošenja popunjenih glasačkih listića) uključeni su policija i tužiteljstva.

U osvrtu na rad izborne administracije, Arnautović je kazao kako glasanje i brojanje glasova nadzire više od 60.000 akreditiranih promatrača.

- Najveći broj, više od 50.000, su promatrači političkih subjekata koje akreditiraju općinske/gradske izborne komisije u Bosni i Hercegovini, dok je SIP BiH akreditirao 3.720 promatrača iz 77 organizacija - kazao je Arnautović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.