Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Argentinac Rodolfo B. Saavedra branio je Livno u Domovinskom ratu, sad je počasni građanin

29. rujna 2021. u 19:25 0 komentara 158 prikaza

Nizom događaja proslavljena je 1129. obljetnica prvog spominjanja Livna i livanjskog kraja u pisanom dokumentu. Riječ je o Povelji kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine. Kao simbol milenijske povijesti ovaj se datum obilježava kao Dan grada, piše Večernji list BiH. 

Ovdje se živi 4000 godina

Grad Livno središnji je dio HBŽ-a, a povjesničari kažu kako se kontinuitet življenja na ovom prostoru može pratiti do unatrag 4000 godina. Dan je to kada se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povuče crta, osvrne na ono što se u prethodnoj godini realiziralo i što bi trebalo uraditi kako bi življenje u ovom milenijskom gradu bilo još kvalitetnije. - Na sam Dan grada govorim s velikim emocijama s pozicije, prije svega, rođenog Livnjaka, koji istinski cijeni i voli mjesto svog rođenja, življenja i rada. Govorim i kao gradonačelnik ovog grada, a to sam devet mjeseci. Posao je to s izazovima koje sam prihvatio s punom odgovornošću i željom za unaprjeđenje naše životne sredine. Moja vizija je zajedničkim snagama raditi i graditi. Djela, ne riječi! Potrebno je i vrijeme. Obveza nam je djelovati u skladu sa zakonom, propisima i pravilima. Svega toga ću se držati i držim u svome radu. Bez preferiranja bilo koga i u bilo kojoj situaciji - kazao je, između ostaloga, gradonačelnik Darko Čondrić. Dodao je i kako će poslovi koji su u djelokrugu lokalne samouprave i dalje biti prioriteti, od uređenja grada i naselja, prostornog i urbanističkoga planiranja do komunalnih djelatnosti. Prioriteti su i mladi i kvalitetno obrazovanje, zdravstvena zaštita, kultura i sportski sadržaji. U proteklom razdoblju bilo je puno projekata, no, unatoč ostvarenim pomacima, s nezaposlenošću i iseljavanjem najteže se izlazi na kraj. Stoga je Gradsko vijeće nedavno donijelo odluku o oslobađanju obveze plaćanja naknade za uređenje građevinskoga zemljišta na području regulacijskog plana Rasadnik koja se obračunava u iznosu od 58 KM po kvadratu korisne površine građevine. Cilj je potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva i privući buduće investitore, tako da će te naknade biti oslobođeno prvih pet ulagača, vlasnika građevinskoga zemljišta pri izgradnji poslovnih objekata. Uz napomenu da je Livno grad dobrih ljudi s velikom srdačnošću i prijateljstvom koji znaju prepoznati istinske prijatelje i zahvaliti im na odgovarajući način, gradonačelnik Čondrić je Povelju Grada Livna, najveće priznanje pojedincima, uručio Rodolfu Barriju Saavedri zvanom Argentinac. On je za nemjerljiv doprinos u obrani Livna i livanjskoga kraja počasnim građaninom proglašen na prijedlog Koordinacije livanjskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, piše Večernji list BiH. 

Zahvala svim braniteljima

Zahvalnice Grada Livna dodijeljene su Livanjskoj zajednici u Švicarskoj zbog doprinosa kulturi, kulturnoj baštini i običajima livanjskog kraja te sportskim i humanitarnim aktivnostima, Ljubi Vukoji i posthumno Angeli Banić zbog iznimne hrabrosti i požrtvovnosti u Domovinskom ratu. U spomen i zahvalu svim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježju u središnjem parku, a proslava je počela tradicionalnom budnicom i defileom Gradske limene glazbe HKUD-a “Dinara”.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.