Po ljepoti ukrašavanja uskrsnih jaja jedan je način desetljećima ostao nenadmašiv na prostorima središnje Bosne

Ankica voskom ukrašava jaja više od 70 godina, vještinu koju je naučila od majke prenosi i na mlade

08.04.2023.
u 17:58

Šarenilo uskrsnih pisanica i ovoga će blagdana preplaviti naše trpeze i domove. Jaje, kao simbol života, ukrašava se na različite načine, iznova se osmišljavaju nove tehnike, uvode novi materijali. Ipak, po ljepoti ukrašavanja, jedan način ostao je desetljećima nenadmašiv na prostorima središnje Bosne. U pitanju je oslikavanje pisanica pčelinjim voskom. Nakon crtanja različitih motiva, od cvijeća do simbola Uskrsa, jaja se kuhaju u boji, a dio oslikan voskom ostaje kao ukras na jajima, od kojih je svako ukrašeno tom tehnikom - unikat.

Vrijeme i nove ideje

Uskrsne pisanice voskom više od sedam desetljeća ukrašava i Ankica Miličević poznata i po nadimku Pelinca iz fojničkog naselja Gojevići. Iako se dame ne pita za godine, Ankica je, kako sama kaže, zagazila u osmo desetljeće života. Vještini ukrašavanja jaja voskom poučila ju je njezina majka još dok je bila djevojčica. - Od osme godine ukrašavam jaja voskom. Za tu tehniku trebaju vam strpljenje, laka ruka i dobro pero - kazuje nam Ankica kojoj naočale ne trebaju dok vješto voskom otopljenim na svijeći oslikava uskrsne pisanice. - Za oslikati jedno jaje trebaju mi dvije, tri, nekad pet minuta. Jaja su domaća, vosak također. Jedino mi je teško pronaći dobro pero koje precizno oslikava. Imam ih ni sama znam koliko, ali samo mi je jedno najbolje pod rukom - kaže ova Fojničanka, umirovljenica koja u svim vrstama kreativnih poslova uživa, a ukrašavanje pisanica voskom samo je jedan od njih. - Uvijek sam voljela ručni rad, vez, pletenje, ukrašavanje jaja. To me smirivalo nakon svih poslova - kaže Ankica koja je i majka petero djece koja su joj podarila 15 unučadi, a ima i dvoje praunučadi. Život je, kaže nam Ankica, ženama oduvijek bio težak, a svako vrijeme ima svoje breme. Nekad su kuće bile mnogo skromnije i u tren bismo ih dovodili u red i nakon posla. Danas robujemo mnogim materijalnim stvarima i to nije dobro. Svatko sebi treba pronaći neki posao ili hobi koji ga smiruje. Za mene je to ručni rad - zaključuje Ankica.

Narudžbe za pisanice

Pred svaki Uskrs, pa tako i ove godine, ova Fojničanka ima pune ruke posla. Narudžbe za njezine uskrsne pisanice stižu stalno, ona ih pokušava sve sustići. Kreativnosti i volje joj ne nedostaje, a raduje je, kaže, jer je u obližnjim Bakovićima pronašla dvije djevojčice koje poučava vještini ukrašavanja jaja voskom, zahvaljujući kojoj je, kaže, osvojila mnoštvo nagrada. Tanja i Vanja Bošnjak pokazale su zanimanje, a Ankica Miličević rado prihvatila poučiti ih toj vještini koju ona njeguje više od sedam desetljeća. - Moje vitrine pune su nagrada za najljepše oslikana jaja. Sad želim da i moje učenice i drugi kreativni mladi osvajaju nagrade. To će i meni biti najljepša nagrada - kazuje nam Ankica Miličević. Lijepo bi, kaže, bilo kada bi se ukrašavanje jaja voskom nekako zaštitilo, a mlade motiviralo nastaviti tu jedinstvenu tradiciju koja nas svojom ljepotom svakoga Uskrsa iznova oduševi. •

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije