problemi u hercegovačkom gigantu

Aluminij duguje EP HZ HB više od 280 mil. KM, poslana opomena, prijeti obustava isporuke struje

Aluminij
13.06.2019.
u 15:30

“Ako Aluminij d. d. Mostar i nakon opomene ne izvrše obveze preuzete ugovorom o isporuci električne energije za tekuću godinu i ne plati dospjela potraživanja, naša Uprava bit će primorana raskinuti ugovor”, kazala je Buntić.

U Aluminiju d. d. Mostar ponovno su nastali problemi vezani za nabavu električne energije. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Aluminija d. d. Mostar, za nekoliko dana, točnije od nedjelje, 16. lipnja Elektroprivreda HZ HB prestaje biti Aluminijev dobavljač električne energije. Kazano je kako Uprava intenzivno radi na premoštavanju trenutačnog stanja i rješavanju pitanja novog dobavljača kako bi izbjegli crni scenariji.

Određeni rokovi

“Ovim osiguravamo dodatni prostor vlasnicima, u prvomu redu Vladi FBiH kao najvećem pojedinačnom suvlasniku Aluminija, za konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija poduzećem od strateške važnosti i postupanju u skladu s tim statusom, u prvomu redu misleći na aktiviranje aneksa 8 na sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto”, kazali su iz Aluminija za Klix.ba.

U listopadu prošle godine Nezavisni operator sustav zbog dugova je isključivao Aluminij s mreža. Problem je privremeno saniran u prosincu kad je Skupština Elektroprivrede HZ HB odlučila ponovno isporučiti struju Aluminiju, ovog puta uz odgodu plaćanja. O ovom pitanju tražili smo komentar iz Elektroprivrede HZ HB.

“Nakon što smo temeljem odluke Skupštine Društva krajem prošle godine zaključili ugovor o opskrbi električnom energijom kupca Aluminij d.d. Mostar, s odgodom plaćanja 60 plus 60 dana, prva faktura za isporučenu električnu energiju za siječanj 2019. u iznosu od više od 14,2 milijuna KM dospjela je na naplatu 5. lipnja. Kako kupac Aluminij d. d. Mostar nije izmirio obveze, u ugovorenom roku dana 6. lipnja poslali smo im opomenu zbog neplaćanja, pred raskid ugovora i obustavu isporuke električne energije kojom smo, između ostalog, tražili izmirenje navedenog duga s krajnjim rokom od osam dana”, kazala je za naš list Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija.

Pregovori i poslovanje

“Ako kupac Aluminij d. d. Mostar i nakon opomene ne izvrše obveze preuzete ugovorom o isporuci električne energije za tekuću godinu i ne plati dospjela potraživanja, naša Uprava bit će primorana raskinuti ugovor zbog neplaćanja isporučene električne energije te obustaviti daljnju isporuku električne energije kupcu Aluminij d. d. Mostar.

Po isteku navedenog roka naša Uprava donijet će odluku o daljnjim koracima, u cilju zaštite interesa našeg poduzeća i naših oko 200 tisuća kupaca, o čemu ćemo informirati javnost”, kazala je Buntić.

Kako doznajemo, ukupan dug Aluminija prema Elektroprivredi HZ HB doseže više od 280 milijuna KM. Ovih dana se vode pregovori s neovisnim konzorcijem oko preuzimanja Aluminija te sastanci na više razina glede problematike i rješavanja situacije vezane za poslovanje Aluminija u kojem radi oko 900 radnika.

Ključne riječi

Komentara 2

CR
cromak
01:32 14.06.2019.

Opet nestalo struje ili pameti. Mozda komunjarama nestalo love ili opljackanog novca pa se sjetili sta jos mogu prodati, te se sjetili i Aluminijuma bez struje, gdje se moze najuriti nekoliko stotina radnika koji su direktno uposleni i hrane familiju.

Avatar Feral
Feral
18:48 13.06.2019.

To treba ugasiti ionako kućanstva i ostali zbog njih skuplje plaćaju struju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?