Broj katolika u BiH drastično pada

ALARMANTNO: U BiH je 1991. živjelo 835.170 katolika, a krajem 2014. ih je bilo tek 420.294

izbjegli
31.05.2015.
u 09:28

Prema podacima Katoličke crkve, na području BiH 1991. živjelo je 835.170 katolika, a krajem 2014. ih prema crkvenim statistikama ima 420.294 u 280 župa. Ovaj podatak iznio je generalni tajnik BK BiH i glavni urednik KTA mons. Ivo Tomašević kao uvodničar o temi “Katolici u BiH - Stanje i perspektive”. Ovo je bila tema Teološkog četvrtka koji se u organizaciji “Kršćanske sadašnjosti” održao u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. Crkveni podaci slažu se s preliminarnim podacima popisa stanovništva iz 2013. godine. Tako prema popisu, BiH ima oko 3,8 milijuna stanovnika, od toga su Bošnjaci 48%, Srbi 37,1%, Hrvati 14,3%, te 0,6% ostalih. Tomašević je dao i kraći statistički pregled stanja vjernika po župama Vrhbosanske nadbiskupije, te Banjolučke i Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Upozorio je i kako je gotovo cijeli sjeverni dio BiH teško stradao, a samo se mali dio djelomično oporavio. U nizu crnih brojki posebno se ističe derventski dekanat na području kojeg je prije rata živjelo gotovo 50.000 katolika, a danas tamo živi njih samo 985. Naglasio je kako se Katolička crkva nikada nije mirila s tom situacijom, a to najbolje pokazuju brojni apeli biskupa pojedinačno ili zajednički. Dodao je kako se može reći da BiH još uvijek nije politički i ustavno-pravno uređena država. - Iako je rat u BiH završio prije 20 godina, još je na snazi Opći okvirni sporazum za mir u BiH dogovoren u Daytonu 1995. godine, kazao je Tomašević. Mr. sc. Frano Piplović, koji je vršio i dužnost konzula Hrvatske u Banjoj Luci, a trenutačno je u Banjoj Luci voditelj studije Europske akademije Banjolučke biskupije, stavio je naglasak na stanje Hrvata u toj biskupiji. Upozoravajući na različitosti koje odlikuju bh. prostor, istaknuo je kako je s njima BiH tijekom cijele svoje povijesti živjela i funkcionirala. - Te su je različitosti istodobno činile posebnom, a ujedno i tragičnom što su pokazali mnogi ratovi koji su se prelamali i preko Katoličke crkve. Stoga, svako uplitanje u bh. različitosti ne vodeći računa o tim specifičnostima može imati nesagledive posljedice na taj prostor, ljude i odnose, rekao je Piplović. Osvrćući se na stanje u Katoličkoj crkvi u BiH, upozorio je na alarmantno stanje na području Banjolučke biskupije, a posebice na područjima bosanskogradiškog, banjolučkog, prnjavorskog, bihačkog i jajačkog dekanata. - Nad banjolučkom Crkvom nadvijaju se tmurni oblaci, nastali su crni dani i opasnost stvarnog nestanka. Stanje među hrvatskim stanovništvom, a time i među katolicima u BiH od 90. godina pa do danas iz godine u godinu bilo je sve teže i teže. Na području biskupije u odnosu na broj prije rata nedostaje 92,62% Hrvata, rekao je te istaknuo kako je problem u artikuliranju hrvatskih zahtjeva otežan i zbog mnoštva političkih stranaka.

Ključne riječi

Komentara 3

SO
Special_one
22:34 31.05.2015.

Više je stvari utjecalo na ovu činjenicu. Realno, upravo pojedinci iz Katoličke crkve su krivi za ovo stanje. Jedni su napravili sve da naprave liniju podjele na Hrvate u Hercegovini i Hrvate u Bosni. Zatim, daljnje dijeljenje krenulo je od mjesnog biskupa koji je podijelio Hrvate Hercegovine, učinivši sve da obezvrijedi volju i molbu naroda da franjevci ostanu u župama u kojima su više od stoljeća. Usput je zatirao jedno od najvećih marijanskih svetišta u svijetu, svrstavajući se na jednu stranu i radikalizirajući svoje mišljenje, navlačeći bijes naroda na sebe koji se s pravom zapitao, kakva je to zajednica naroda u kojoj onaj koji bi trebao biti čovjek mira i dijaloga širi razdor i podjele. Ovako im je najlakše stalno pričati kako je politika u BiH kriva za sve. Najlakše je krivnju skidati sa sebe, pogotovo u danima kada dolazi Sveti otac, papa Franjo, koji im svima može biti primjer. Mi takvog poglavara crkve, pa ni sličnog, u BiH nemamo. Papa Franjo pod hitno mora uvoditi promjene u biskupije dok ne bude prekasno i dok se svi redom ne odselimo.

DU
Deleted user
19:45 31.05.2015.

Srbska agesija na BiH, a kasnije nepromisljeni ulzak u federaciju sa muslimanima, umjesto inzistiranja na Hrvatskoj federalnij jedinici je dovela do ovoga. Uzas!

KA
kankankan
16:33 31.05.2015.

Dogovor Tudjman Milosevic o podjeli Bosne i Hercegovine te humanom preselenju! Te se lanac nastavlja sa Boban i Karadzic i Covic Dodik !!!! I sad se pitate sta je bilo ?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?