Nove naknade za korištenje cestovnog zemljišta uz autoceste i brze ceste

Ako želite otvoriti crpku, motel, restoran, kafić... uz autocestu u BiH, mjesečna naknada 100 do 500 KM

19.12.2017.
u 12:00

Potreba za detaljnijim i preciznijim utvrđivanjem visine naknada za korištenje cestovnog zemljišta i postojeće infrastrukture autocesta i brzih cesta razlog je što je Vlada FBiH donijela novu uredbu o mjerilima za obračun naknade za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti uz autoceste i brze ceste u FBiH. Na taj način su naknade usklađene s tržišnim cijenama u regiji i ekonomskim prilikama u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH. 


Pod cestovnim zemljištem koje pripada autocestama i brzim cestama i koje može biti dodijeljeno i na privremeno korištenje podrazumijeva se zemljište u državnom vlasništvu Federacije BiH s obiju strana trupa autoceste i brze ceste, koje služi poslovnim zgradama i objektima, te druga zemljišta koje pripadaju autocestama. JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar će, na osnovi uredbe, sa svim korisnicima usluga zaključiti ugovor o korištenju cestovnog zemljišta, postojeće infrastrukture i obavljanju pratećih djelatnosti.

Visina naknade za korištenje cestovnog zemljišta radi izgradnje objekata u cilju obavljanja pratećih usluga ili izgradnje objekata prateće infrastrukture utvrđuje se mjesečno u konvertibilnim markama i pored autoceste po četvornom metru iznosi osam KM, a pored brze ceste 6,50 KM. Naknade za korištenje cestovnog zemljišta za polaganje instalacija (toplovodi, elektroinstalacije, telefonske instalacije, kanalizacija, vodovodne instalacije i sl.) po četvornom metru iznosi 0,50 KM za brze ceste i 1 KM za autoceste.

Kada je riječ o polaganju podzemnih instalacija kroz postojeću podzemnu infrastrukturu Autocesta FBiH, naknada iznosi po jednom dužnom metru 1,50 KM za autoceste i 1 KM za brze ceste. Za sve te naknade se pri obračunu primjenjuju koeficijenti zbog kojih je, što je veća površina zemljišta ili duža korištena podzemna struktura, cijena po jednom četvornom i dužnom metru manja.

Fizičke i pravne osobe plaćaju i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti na cestovnom zemljištu.

Te naknade za benzinske crpke, motele, restorane, trgovine i druge usluge te kafiće iznose, ovisno o tome nalaze li se uz autocestu ili brzu cestu, od 100 do 500 KM mjesečno.

Uredbom su projicirane i naknade za korištenje optičkog vlakna, iznajmljivanje telekomunikacijske opreme u tunelima, korištenje opreme za opskrbu električnom energijom i troškove administrativnog postupka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije