Chefovi preporučuju

Ako ste već pripremili sok od bazge, pravo je vrijeme da ga iskoristite u ovom vrlo posebnom desertu

05.06.2022.
u 09:59

Ako ste već spremili sok od bazge vrijeme je da isprobate ovaj recept. Za ovo jednostavno osvježenje potrebna vam je i mjerica slatkih domaćih jagoda, a ako imate šumu negdje u blizini možete nabrati i šumske koje su prepune okusa i neodoljivog mirisa ljeta. Slasne jagode spojene s osvježavajućim okusima bazge i vanilije pretvaraju ovu namirnicu u kraljicu deserata. Dodajte čašu rose šampanjca, pozovite prijateljice i uživanje može početi – predlaže Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko

 | Autor : Esplanade Zagreb Foto: Esplanade Zagreb

Žele od bazge, crème brûlée od vanilije, svježe jagode

Sastojci za žele od bazge:

2 dcl soka od bazge

3 dcl vode

1 mahuna vanilije

2 dkg želatine

svježi listići mente

Priprema:

Želatinu stavite u hladnu vodu i ostavite da nabubri. Sok od bazge, vodu, mahunu vanilije i mentu stavite na vatru da zavrije uz povremeno miješanje. Smjesu stavite sa strane i umiješajte želatinu. Kada se sastojci povežu, žele ulijte u silikonske kalupe i ohladite.

Sastojci za crème brûlée od vanilije:

4 žumanjka

4 jajeta

10 dkg šećera

1 mahuna vanilije

1 l slatkog vrhnja

svježi cvijet bazge

Priprema:

U jednu trećinu vrhnja umiješajte žumanjke i jaja. Preostalo vrhnje zakuhajte sa šećerom, cvjetovima bazge i mahunarkom vanilije. Lagano umiješajte dvije smjese u jednu i ostavite da se ohladi na 30 minuta. Procijedite kroz gustu cjediljku, ulijte u protvan i stavite da se kuha u pari u pećnici na 120 stupnjeva 15 minuta. Ako nemate pećnicu koja ima opciju pečenja u pari, smjesu stavite u manju posudu i stavite ju u protvan koji je do pola napunjen vrućom vodom i pecite 40 minuta na 140 stupnjeva. Ohladite kremu i narežite ju na željene komadiće. Crème brûlée pospite šećerom kristalom i lagano karamelizirajte brenerom. Servirajte uz svježe jagode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije