FRA IKO SKOKO U POSJETU MUZEJU MODERNE UMJETNOSTI “Solomon R. Guggenheim”

Ako dođete u New York, ne propustite obići hram kulture s djelima Picassa, Gaugina...

22.01.2023.
u 12:32

Svakoga ponedjeljka na prvome susretu u školi za učenje engleskoga jezika ispričamo kako smo proveli vikend i što bismo u New Yorku za posjet preporučili novim polaznicima. Tako je Brazilac Emerson Cardoso Silva predložio novim studentima da posjete Muzej moderne umjetnosti “Solomon R. Guggenheim”.

Taj je newyorški muzej otvoren radnim danom od 11 do 18 sati, a subotom čak do 20 sati. Smješten je na istočnoj strani Central Parka, na Petoj aveniji između 88. i 89. ulice.

Preporuka za posjet

Bila je subota kada sam došao pred Guggenheim. Newyorčanima se uvijek žuri pa zato vole sve skratiti i brzo izgovoriti. Svaku dulju riječ skrate, a posebice duge nazive muzeja, galerija, škola ili drugih ustanova ne izgovaraju punim nazivom. Nije bila gužva u redu za karte.

Oko milijun posjetitelja godišnje obiđe ovaj hram kulture u ovome gradu Sjedinjenih Američkih Država. Muzej ima više od 2500 umjetničkih djela. Netko od studenata upitao je Emersona koja su mu se djela najviše svidjela u muzeju.

Kazao je kako mu se posebno sviđaju Picassova djela. Od svih Picassovih djela koje je vidio u ovome muzeju, najzanimljivija mu je bila slika “Žena sa žutom kosom”. Naglasio je kako je ostao dugo i pred Matisseovom slikom “Talijanska žena” te da želi još nešto reći i o slici “Žena pred ogledalom” Édouarda Maneta.

Počeli su se javljati i drugi koji su već posjetili taj muzej. Kinez Henry Zhang uzeo je riječ nakon Emersona i rekao kako je za njega izvrsna izložba Newyorčanina Alexa Katza koja će biti postavljena u Guggenheimu do kraja veljače ove godine. Drugi su počeli isticati djela Vasilya Kandinskog, Paula Cézannea, Marca Chagalla, Paula Gauguina, Paula Kleea, Joana Miróa, Van Gogha…

Profesorica Megan Jordan svima se ljubazno ispričala te zaustavila razgovor o Guggenheimu i preporučila svima koji nisu bili u tom muzeju da svakako pronađu vremena razgledati vrijedna umjetnička djela.

Muzej su osnovali Solomon R. Guggenheim, Peggy Guggenheim i Frank Lloyd Wright 1939. godine zacijelo zahvaljujući, prije svega, Solomonu Guggenheimu. Prva ravnateljica Hilla Rebay zatražila je od arhitekta Franka Lloyda Wrighta u pismu 1. lipnja 1943. godine značajni projekt hrama duha.

Arhitekt je napravio zgradu od sedam katova, okrugla oblika s okruglim klaustrom, u koju svjetlost dolazi kroz kupolu. Djela su izložena na zidovima koje prati zavojno stubište. Obično posjetitelji započinju razgledati eksponate s vrha.

Od Venecije do Abu Dhabija

Godine 1952. muzej ime Guggenheim mijenja u Muzej “Solomon R. Guggenheim”, a sadašnja zgrada je iz 1959. godine. Zahvaljujući Zakladi “Solomon R. Guggenheim”, muzeji Guggenheim postoje i u Veneciji, Berlinu, Guadalajari, Bukureštu, Abu Dhabiju, Bilbaou… •       

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?