Obiteljska tradicija

Ađontići ‘privukli’ zetove u potezanju konopca, oni se osvetili u nogometu

05.08.2018.
u 10:17

Zetovi tradicionalno izgube u potezanju konopca, a dobitnici su samom činjenicom da su nam postali zetovi”. Tako je Vlado Čuljak okarakterizirao okupljanja, prožeta šalom, pjesmom, ali i ozbiljnim muškim stvarima poput potezanja konopca, buća i na kraju partije nogometa koje se u obitelji Ađontića događa već 17. godinu zaredom, piše Večernji list BiH. Dvadesetak kilometara sjeverozapadno od Mostara prema Čabulji svake godine okupljaju se nasljednici obitelji Čuljak, ali i zetovi koji imaju posebnu ulogu. 
Nakon prašnjavog puta koji otkriva sve ljepote ove hercegovačke planine, pogled na termometar pokazuje da je kod kuće na planini temperatura čak deset stupnjeva niža nego u Mostaru budući da se nalazi na čak 1350 m nadmorske visine. No, sunce nije nimalo umiljato i čini se kako još snažnije peče. Odmah čim smo stigli pred Vladinu kuću, koja je na osami, ostavljeno nam je mjesto za glavnim stolom gdje su na rasporedu bile hercegovačke delicije, mladi sir s tave, pršut i uštipci, dok su se za popodne pripremala “konkretnija jela”. U hladu drveća odmah se započinje “prijetnjama” tko će koga uspjeti privući u potezanju konopca, tko će promijeniti dres u nogometu...

Vratio se iz Njemačke

“Tradicionalno je ovo druženje, sedamnaesto po redu. Ovdje se okupljaju nasljednici trojice braće - Ivana, Mirka i Tugomira. Ovdje dolaze njihova djeca, unučad. Čak i praunučad. Svake godine okupi se ovdje između 100 i 130 članova obitelji Ađontić”, govori Vlado. 
A obitelj koja je prešla troznamenkastu brojku tražila je način kako organizirati okupljanje. Jozo Čuljak, koji je radni vijek proveo u Njemačkoj, gdje mu danas žive i rade dvojica sinova, jedan u Deustche Banu, a drugi za frankfurtsku zračnu luku, ipak se vratio u Hercegovinu. 
“Kada se krstila jedna od unuka, odlučili smo upriličiti ovo zajedničko okupljanje. To je sada tradicija. Ja sam svake godine, i dok sam živio u Njemačkoj, dolazio ovdje. Sada sam se vratio i živim u Mostaru”, kaže on.

Europa, SAD, Australija

Vrag je, međutim, odnio šalu kada je došlo vrijeme odmjeravanja snaga između zetova i Ađontića. Iako su zetovi, a najpoznatiji je hrvatski član bh. Predsjedništva Dragan Čović, tvrdili da su Ađontići svezali konopac za drvo i tako ih izmorili i na kraju svladali, pokazala se točnom Vladina procjena da nemaju nikakve šanse u ovoj disciplini. To nije bio slučaj u nogometu gdje je Čovićeva ekipa pokazala umijeće. Da se ovaj događaj ne propušta, svjedoči i to da brojni svoje godišnje odmore planiraju po Ađontijadi nevažno dolaze li iz Europe, SAD-a ili čak Australije. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije