njega tijela

7 znakova koji otkrivaju da vam koža vapi za dobrim pilingom

01.09.2021.
u 11:39

Njega je posebno važna nakon izlaganja suncu

Mrtve stanice kože se s vremenom nakupe na površini i tamo ostaju, pomiješane s prirodnim uljima kože, šminkom i kremama sa zaštitnim faktorom. Kada je koži potreban piling, ona će vam to sama pokazati.

Prije svega, ne želite da piling samo pogorša stvar, pa bilo kakvo crvenilo kože ili slični problemi znače da taj piling nije za vas, pojašnjava dermatologinja Deirde Hooper.
„Tretmane laserom i pilinge radimo u našoj ambulanti i može se osjetiti peckanje, ali to traje samo dok traje tretman. Upravo se zato obraćate dermatologu koji zna što radi i koji će vam objasniti kako njegovati kožu naknadno. AKo biste kod kuće isprobavali neki tretman koji vam nanosi bol, naravno da biste odmah prestali“, dodaje Hooper. Ako vam piling ne uzrokuje bol, a koža vam treba pomoć, to je zeleno svjetlo da ga možete i koristiti.

Evo kako nam lice može otkriti da mu je potreban piling;

1. NE KORISTITE RETINOL

Njih će preporučiti svaki dermatolog, a taj vitamin A će pojačati proizvodnju kolagena, a samim time će koža izgledati zaglađeno, a može se reći da ovim sastojkom problem rješavate u korijenu. „Retinol se smatra zlatnim standardom za proizvode protiv starenja i to s dobrim razlogom. Briše ključne znakove starenja minimizirajući bore te podižući i učvršćujući kožu. Preparati s retinolom dostupni su na tržištu bez recepta, no takvi preparati sadrže izrazito nisku koncentraciju retinola, dok znatno učinkovitiji preparati s A vitaminom mogu se dobiti isključivo na recept, jer spadaju u grupu lijekova. Takve kreme-lijekovi sadrže retinoičnu kiselinu. Njihovom uporabom moguća je snažnija iritacija, stoga uporaba ovih krema-lijekova provodi se pod kontrolom dermatologa“, pojasnila je Dr.sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije.

 

2. KREME SE NE UPIJAJU

Sigurno ste već osjetili kada vam krema za lice jednosatno ostane na površini kože umjesto da ju koža upije, a upravo je to dobar znak da vam je potrebno čišćenje lica u obliku pilinga. Nakon pilinga vaša će koža puno bolje upiti sastojke koje na nju nanosite.

3. PUNO STE VREMENA PROVELI NA SUNCU

"Jasno možete vidjeti koliko vam je potreban piling nakon izlaganja suncu jer je to normalan odgovor kože na isušivanje“, dodala je dr. Skelsey. Dokle god nemate opekline od sunca, blagi piling je dobrodošao.

4. KOŽA VAM JE BEŽIVOTNA

"Glavni razlog zašto bih preporučila piling je upravo situacija kada kvaliteta kože nije sjajna – kada je suha i beživotna“, kaže dr. Hooper. Tu je i sjaj kože koji nedostaje. Zamislite sjajnu površinu namještaja – kada je glatka, ona reflektira svjetlost. Isto je s kožom, ako se to ne događa, znači da je suha i da je potrebno nešto učiniti kako bi je opet zagladili.

 

Shutterstock 1337162822

5. PORE SU ZAČEPLJENE

Kada vam se čini da pranjem lica niste puno postigli, možda je vrijeme za piling. „Ako vam je koža masna, ili barem tako osjećate, nosite masku na licu i znojite se, stavljate previše šminke i čini vam se da se svašta nakupilo u porama, može vam pomoći piling i to tako da ga napravite jednom tjedno.

6. KOŽA VAM SE LJUŠTI

Ako je upravo to slučaj kod vas, liječnica smatra kako bi piling mogao pomoći.

 

7. NEPRAVILNOSTI

"Ako je došlo do promjena u strukturi, i koža vam nije nježna i glatka na dodir te imate po njoj prištiće, dobro bi bilo napraviti piling“, savjetuje dr. Hooper.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?