Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

3Smart projekt – održana javna prezentacija pilot projekta u BiH

19. srpnja 2019. u 14:27 0 komentara 150 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar 18. srpnja ove godine održana je javna prezentacija 3Smart pilot projekta u Bosni i Hercegovini.
3Smart je europski projekt sufinanciran iz Dunavskoga međunarodnog programa Interreg koji promiče suradnju u zemljama Dunavske regije. U projektu sudjeluje konzorcij s 13 projektnih partnera i 5 pridruženih strateških partnera. Ukupna vrijednost projekta za JP EPHZHB iznosi 321.413,96 eura od čega je sufinanciranje iz Dunavskoga međunarodnog programa kroz Instrument pretpristupne pomoći - IPA fond u iznosu 85 % vrijednosti projekta. Ukupna vrijednost projekta na razini konzorcija iznosi 3.791.343,41 EUR.
Glavni rezultat projekta je 3Smart Energy Management System platforma – programski alat za upravljanje energijom zgrada u interakciji s distribucijskim mrežama.
Pilot projekt u Bosni i Hercegovini je ostvaren na lokaciji zgrade JP EPHZHB u Tomislavgradu. Da bi se ostvario glavni rezultat projekta, bilo je potrebno izvršiti nadogradnju elektrotehničkih, strojarskih i IT instalacija zgrade. Nadogradnja je uključila instalaciju fotonaponske elektrane snage 49,8 kWp i baterijskoga sustava pohrane energije kapaciteta 32 kWh sa snagom pretvarača 10 kW kao i instalaciju razne mjerne i komunikacijske opreme.
Koristi su od toga projekta brojne – povlačenje sredstava iz EU programa i fondova, stjecanje znanja u radu na europskim projektima, stjecanje profesionalnih vještina kroz rad na projektnim aktivnostima, uspješna suradnja s renomiranim europskim institucijama te promicanje korištenja obnovljivih izvora energije uz primjenu energetske učinkovitosti kao jednog od ciljeva Europskog povjerenstva za smanjenje emisije CO2.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.