Naslovnica Vijesti

10 banalnih pogrešaka koje radite s krpeljima, a mogu vas koštati zdravlja

26. svibnja 2019. u 15:58 0 komentara 120 prikaza
Foto: Shutterstock

Krpelji nisu prijetnja samo planinarima i izletnicima: postali su uobičajena pojava u gradskim parkovima i tik ispred naših domova. Kad je u pitanju oprez zbog krpelja, to podrazumijeva puno više od redovite košnje travnjaka, nošenja dugih rukava i nogavice te pregledavanja ruku, piše Ordinacija.hr

Kad je u pitanju oprez zbog krpelja, to podrazumijeva puno više od redovite košnje travnjaka, nošenja dugih rukava i nogavice te pregledavanja ruku.

1. Lak za nokte ne pomaže

Vaša baka sigurno je imala najbolju namjeru kad vam je savjetovala da krpelja premažete lakom za nokte, ali ipak se trebala zadržati kod trika s lakom i poderanim najlonkama jer on uistinu funkcionira. Lak za nokte vjerojatno će ubiti krpelja, ali dok se to ne dogodi vi ćete možda već biti zaraženi.

2. Ne spaljujte krpelja

Ovo je još jedna mudrost iz bakine škrinje koja dokazano ne pomaže, ali vam može nauditi – približite li zapaljenu šibicu mjestu na koje se krpelj uhvatio on neće sam od sebe otpasti s kože.

3. Redovita košnja travnjaka samo je pola posla 

Održavanje travnjaka moglo bi držati krpelje pod kontrolom jer oni vole visoku travu i grmlje, ali na ovaj način nećete ih se u potpunosti riješiti. Imajte na umu da je dovoljan samo jedan zaraženi krpelj da bi vas doveo u opasnost.

4. Pranje odjeće nije dovoljno

Možda ste mislili da će malo deterdženta i vruća voda riješiti krpelja koji se možda uhvatio na vašu odjeću dok ste šetali šumom? Na žalost, krpelji su otporni na različite uvjete: jedan ciklus pranja u perilici rublja neće im nauditi, ali zato je sušilica njihova noćna mora. Suhi i topao zrak u sušilici sigurno će ih ubiti.

5. Ni tuširanje ne pomaže

Tuširanje jakim mlazom vode vjerojatno je prva stvar koju ćete intuitivno napraviti učini li vam se da vam krpelj gmiže po koži. Ovo je dobra odluka ukoliko uistinu imate krpelja koji još uvijek traži najbolje mjesto na vašem tijelu na koje će se uhvatiti. Ukoliko se već prije uhvatio, tuširanje neće pomoći.

6. Rezultati analize su negativni na zarazu

Na žalost, još uvijek niste izvan opasnosti čak i ako analiza krvi pokaže da ste negativni na uzročnika Lajmske bolesti. Ukoliko imate simptome koji se podudaraju s onima Lajmske bolesti trebali biste potražiti drugo mišljenje.

7. Ne gnječite krpelja

Mogli biste se zaraziti tijekom ovog postupka. Ukoliko ga baš želite ubiti potopite ga u posudi s alkoholom.

8. Utapanje nametnika nije rješenje

Skakanje u bazen ili potapanje tijela u toplu kupku neće pomoći. Ukoliko se krpelj već uhvatio za vašu kožu, potapanje u vodi moglo bi ga potaknuti da se ukoipa dublje pod kožu.

9. Ako niste osjetili ugriz, to ne znači da ste ga izbjegli

Većina ljudi ne osjeti da ih je ugrizao krpelj, a to možemo „zahvaliti“ njihovoj slini koja djeluje kao blagi anestetik. Možda ćete čak i uspjeti detektirati da vas je ugrizao odrasli krpelj, ali kad vas ugrize nimfa veličine sitnog zrnca maka to ćete vjerojatno previdjeti. To minijaturno stvorenje ostat će na vašem tijelu i hraniti se danima.

10. Krila im nisu potrebna

Krpelji možda ne mogu letjeti, ali to im ne predstavlja nikakav problem. Svojim stražnjim nogama drže se za travu i lišće, a kad osjete da je žrtva blizu samo ispruže prednje noge u vješto se uhvate. Sumnjate li da je područje u koje idete nastanjeno krpeljima, poduzmite sve mjere predostrožnosti kako biste izbjegli ovaj scenarij.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.