posebna emisija na BHT1

"Ususret Večernjakovu pečatu": Predstavljeno 150 kandidata za Osobu godine

04.05.2021.
u 17:37

Na BHT1 i na portalu Vecernji.ba u ponedjeljak navečer je emitirana emisija "Ususret Večernjakovu pečatu" urednika i voditelja Dževdeta Tuzlića. U emisiji je predstavljeno 150 kandidata za Osobu godine u BiH, 20. Večernjakova pečata. Uz kandidate, kroz 90 minuta emisija je podsjetila na sve zanimljivosti oko manifestacije, te su ugostiti relevantne sugovornike koji su radili na realizaciji projekta.

- Na početku emisije prisjetili su se prošoglodišnjih dobitnika Večernjakova pečata, epidemiologa iz Bosne i Hercegovine koji djeluju u tri države: Sarajke Alemka Markotić u Hrvatskoj i Darija Kisić Tepavčević u Srbiji, te Banjolučanin Alen Šeranić u Bosni i Hercegovini.

Voditelja Dževdet Tuzlić rekao je kako je lani, ali i ove godine pandemija koronavirusa promjenila način života, ali ipak nije uspjela umanjiti draž ove manifestacije. 

Generalni direktor HRT-a Kazimir Bačić rekao je kako je Večernjakov pečat postao prepoznatljiv. 

“Godinama je to prepoznatljiv brend u BiH i šire koji nas spaja s obje strane granice i na najbolji način pokazuje suradnju između HRT-a i BHRT-a", poručio je Bačić.

“Siguran sam da će Večernjakov pečat nastaviti uspješni hod i da će, kao što su nas na to navikli, tu ljestvicu uspješnosti podizati na viši nivo”, rekao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a. 

Glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković rekao je kako su svih prethodnih godina, još od 2002. kada je održan prvi izbor za Osobu godine, s nestrpljenjem iščekivali jubilarni, 20. Večernjakov pečat, kako bi napravili veliki spektakl.

"Kada je lani 19. Pečat održan u posebnim korona okolnostima, nadali smo se kako ćemo 20. rođendan proslaviti uz brojne uzvanike. Nažalost, finale će se 28. svibnja zbog pandemije također održati bez publike.  O veličini manifestacije možda najbolje govori statistika: u Večernjakovoj bazi od 20.000 potencijalnih kandidata, dosad je nominirano njih 2500, podijeljeno je oko 300 Pečata, vodilo ju je 15 različitih voditelja, nastupilo više od 100 pjevača. Spomenimo samo Tota Kotunja i Zdravka Čolića. Izvedbe su pratili simfonijski orkestri i filharmonije, veliki zborovi. Pečat su dobivale brojne svjetske osobe, darovali smo ga i dvojici papa, Franji i Benediktu XVI., a otišao je i u ruke hollywoodske zvijezde Angeline Joli. Preko Pečata su se obratili brojni svjetski dužnosnici, poput bivšeg američkog predsjednika Bila Clintona, glumca Armana Asantea... do čelnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Ghebreyesusa koji je BiH na lanjskom, 19. Pečatu i uputio ohrabrujuću poruku u pandemiji. U publici su bili brojni predsjednici država, premijeri, diplomati, glazbene i glumačke zvijezde. I to nije sve: na pozornicu smo prvi donijeli preveden Daytonski ustav, rodni list BiH - Povelju Kulina bana, a na Pečatu se, u povodu 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, dogodila i povijesna pomirba - potomaka Gavrila Principa i Franje Ferdinanda. Pečat je jedan od najvažnijih događaja na ovim prostorima. A to zasigurno ne bi mogli bez našeg medijskih partnera. BHRT-a i HRT-a i hvala im na podršci. Zajedno radimo projekt kojim želimo rušiti sve granice i Pečat je do sada pokazao da je to moguće", poručio je Jozo Pavković. 

Federalna ministrica financija Jelka Milićević pohvalila je Večernjakov pečat kako u vrijeme kada je pandemija i ograničenja, šalje poruku kako se prilagođavamo svim uvjetima. 

Ljerka Ostojić, predsjednica Matice hrvatske Mostar i rektorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru zaželila je sreću Organizacijskom odboru Večernjakova pečata te da ustraju u ovom projektu i ubuduće. 

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić  rekao je kako manifestacija Večernjakova pečata nosi poruku. 

"Kroz manifestiju bez obzira na vjeru i narod ljudi dolaze do izražaja. Vjerujem da bi trebao jubilejski slaviti", poručio je kardinal Puljić.

Akademik, odvjetnik i književnik Josip Muselimović podsjetio je kako je svojedobno dobio priznanje Večernjakovog pečata, ali da svaka osoba prođe stroge kriterije dok se dođe na popis. 

"To je jedinstvena prilika da se na javnoj sceni oda priznanje ljudima za dobra djela koja su učinili", naglasio je Muselimović.

Prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru rekao je kako Večernjakov pečat na čelu s urednikom Večernjeg lista BiH Jozom Pavkovićem i zamjenicom urednika Valentinom Rupčić i cijelim timom pokazuju put kako treba funkcionirati jedno zdravo društvo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije