nenad novaković

U prvom planu Večernjakova pečata je rezultat!

26.05.2020.
u 10:16

U nedjelju, 7. lipnja bit će stavljena točka na “i” 19. Večernjakova pečata, izbora Osobe godine u BiH. Mnogi s nestrpljenjem iščekuju finale manifestacije, a kuponi u kojima čitatelji predlažu svoje favorite pristižu svakodnevno u redakciju Večernjeg lista BiH. Proteklih dana ekipa koja je realizirala emisiju “Ususret Večernjakovu pečatu” boravila je u Banjoj Luci gdje je sugovornik bio ravnatelj Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković, čovjek koji svojim radom oplemenjuje kulturu u RS-u.

Problem shvaćen navrijeme

I njegova kulturna institucija našla je način kako doći do svojih korisnika, unatoč pandemiji koja je proteklih mjeseci paralizirala cijeli svijet. Možda je razlog u tome što je ravnatelj institucije čovjek koji radi 15 sati dnevno i koji je Pozorište u Banjoj Luci pozicionirao kao prvo po broju posjetitelja u BiH, stoga je morao naći način i u doba pandemije zadržati te posjetitelje. - I u ovom dobu naša civilizacija je pokazala da se ne zna najbolje snaći i odgovoriti na sve izazove koji je zateknu. Srećom da je naš ministar zdravstva i epidemiolog Alen Šeranić navrijeme, možda i prvi u regiji, shvatio priču, shvatio što znači pandemija i shvatio problem koronavirusa. RS je prvi u okružju uveo nekakve mjere, stroga pravila i sve je to nama na početku bilo jako čudno, teško i mislili smo: “Što ovaj dečko radi?”. Ali, ispostavilo se kako je to što radi bila jako dobra stvar i kamo sreće da smo cijelo vrijeme slušali samo struku i Šeranića, a manje politiku i pritisak nekih drugih. Možda bismo danas imali još bolju situaciju, ali ni ovako nismo nezadovoljni - govori ravnatelj Novaković. Ističe da je ovo vrijeme pokazalo koliko je zdravstvo važno te je povukao crtu i s Večernjakovim pečatom, kojem je fokus na onom što je važno i što je uspješno, na rezultatima ljudi.

- Nevidljivi neprijatelj možda je najopasniji neprijatelj, u zdravstvu posebno, jer obično se kaže u našem narodu da novac, zdravlje i ljubav počnemo čuvati tek kad ih nemamo. I to je jedna od tužnih činjenica. Ovog puta pokazali smo da nam zdravstvo treba, a prije koronavirusa o njemu nismo previše razmišljali. E, sad kad vratimo priču dalje, na naš Večernjak, onda moramo shvatiti jednu stvar, a to je da Večernjakov pečat zaslužuje veliku pozornost, poštovanje i posebno vrednovanje jer ta manifestacija postavlja čovjeka, odnosno postavlja ostvaren rezultat u prvi plan, upravo kako mi ovih dana stavljamo zdravstvo u prvi plan i ljude koji su pomogli na neki svoj način u borbi protiv koronavirusa.

Ustrajati u jasnoj ideji

Večernjakov pečat u prvi plan ne stavlja pripadnost bilo komu ili bilo čemu i tu se krije ta vrijednost i kvaliteta projekta. Volio bih da ti kriteriji budu prepisani i na neke druge manifestacije u BiH, da ustraju u toj jasnoj ideji što hoće, s tim jasnim kriterijima i jasnim načelima te da neko vrijeme ne pričamo o Večernjaku i njegovim nagradama kao izuzetku, nego da to bude pravilo koje potvrđuje da moramo napokon početi vrednovati rad i ostvarene rezultate, a ne neku fikciju, neku moju iluziju o stvarnosti svijeta, političku pripadnost, nacionalnu, zemljopisnu i tako dalje - naglasio je Novaković. Za kraj je zaključio kako će samo povratak izvornostima koje Večernjakov pečat promovira donijeti bolje sutra svima u BiH.•

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije