večernjakovi pečati pamte se po porukama

Suradnja, razumijevanje 
i europski put vodilje su od kojih nismo odustali

25.05.2019.
u 10:34

Nagrade, gosti, kandidati... ono je po čemu javnost u Bosni i Hercegovini i regiji pamti svaki od 18 Večernjakovih pečata. Ipak, ono što ovu manifestaciju izdvaja od drugih manje ili više sličnih projekata zapravo su snažne poruke koje šalju organizatori, ali redovito i dobitnici nagrada.

Skoro da je nemoguće bilo koje godine izdvojiti samo jednu ili dvije poruke koje s pozornice Večernjakova pečata upute dobitnici nagrada, potvrđujući tako da njihov izbor nije slučajan i da Večernjak konstantno uspijeva iz ovog društva izvući i istaknuti ono najbolje što ono ima. Zahvaljujući televizijskom prijenosu te poruke, sada već stotine njih potvrđivale su da je Bosna i Hercegovina zemlja velikih ljudi.

Kroničari Večernjakova pečata ističu da bi se iz svih dosadašnjih manifestacija mogla objaviti knjiga koja bi bila putokaz izgradnji moderne i pravedne BiH, svojevrsna uputa za izgradnju društva i države po mjeri svih njezinih naroda i svakog građanina. Nažalost, te poruke kroz političku praksu nisu prihvaćene i primijenjene pa se Bosna i Hercegovina i nakon 18 godina od prvog Večernjakova pečata bori s istim ili sličnim problemima. Nije politika poslušala poruke “običnih” ljudi koje je Pečat nagrađivao, ali ni poruke svjetskih autoriteta koji sigurno žele dobro BiH i svim njezinim narodima. Takve su poruke dolazile od bivšega američkog predsjednika Billa Clintona, pape Benedikta XVI., pape Franje, jedne od najvećih filmskih zvijezda Angeline Jolie i mnogih drugih globalno priznatih autoriteta.

Večernjakov pečat nije se zaustavio samo na tomu. Iz godine u godinu s ove manifestacije odaslane su i poruke osmišljavane kroz njezin scenarij. Ne treba zaboraviti da je, uz dodjelu priznanja, Pečat bio i ostao pokretač mnogih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta BiH. Službeno ovjerene preslike Daytonskog sporazuma (Ustav BiH) i Povelje bana Kulina (rodni list), uz veliko iznenađenje javnosti, pokazane su na pozornici Pečata.

Snažno je, u više navrata, Pečat iskorišten za promoviranje europskih vrijednosti i europskog puta kao zajedničkog cilja svih naroda u Bosni i Hercegovini. Ta europska dimenzija prati Pečat iz godine u godinu. Večernjakov pečat nastojao je prigodno obilježiti i važne godišnjice i događaje. Ove godine to je bio dan prijma BiH, Slovenije i Hrvatske u svjetsku obitelj – Ujedinjene narode. Nismo zaboravili ni svoju obitelj pa smo na originalan način čestitali 60. obljetnicu Večernjeg lista.

Osamnaesti Večernjakov pečat također će se pamtiti po izrečenim porukama, ali i onim simboličkim, koje u vremenu zatrovanih odnosa, nepovjerenja i tenzija, pokazuju da je moguća bolja BiH. Ovog puta je, pa i iskrenim govorom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Večernjakov pečat nastojao doprinijeti i relaksaciji odnosa u regiji, koji su često bespotrebno opterećeni tenzijama i problemima. Od te društvene misije Večernjakov pečat neće odustati ni u godinama koje dolaze. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije