22. VEČERNJAKOV PEČAT

Predstavljamo kandidate u kategoriji PONOS BIH - POTHVAT

11.05.2023.
u 08:00

Tko će ponijeti titulu laureata Večernjakova pečata za Osobu godine među 150 odabranih kandidata? Doznajte 26. svibnja...

Uspješni gospodarstvenici, vjerski autoriteti, političari, kulturni djelatnici, glazbenici, sportaši, znanstvenici, ali i “obični, mali ljudi velikih djela”... osobe su koje su obilježile prošlu i prve mjesece ove godine. Ocjenjivački sud Večernjakova pečata izabrat će tko je među njima ostavio najviše traga. Svjesna kako pojedini kandidati neće biti za svakoga prihvatljivi, Direkcija Večernjakova pečata je u okružju u kojem živimo nastojala prepoznati i istaknuti one koji su ponajviše obilježili vrijeme iza nas. Uvažili smo pritom i činjenicu da u BiH postoje - tri istine. U tom kontekstu možda ima kandidata koji su jednima heroji, a drugima ne. Pri odabiru uvažavali smo rodnu, zemljopisnu, nacionalnu i vjersku te svaku drugu raznolikost, vodeći računa i o tome da među nominiranima budu osobe iz svih društvenih sfera. Također, kroz pojedine kandidate htjeli smo podsjetiti i na nezaobilazne događaje koji su obilježili godinu. Od više od tisuću kandidata sa šireg popisa, odabrali smo njih 150. Nadamo se kako ćete, analizirajući ovaj izbor, prepoznati našu dobru namjeru. Tko će biti laureati Pečata u pojedinim kategorijama i tko će postati Osoba godine, odlučit će Večernjakov Ocjenjivački sud. No, bez obzira na to tko 26. svibnja bude izabran, svaki od nominiranih iza sebe ima upečatljivu priču. Bilo da je ona životna, poslovna ili pak politička.

 

Pogledajte tko su kandidati za Večernjakov pečat u kategoriji
PONOS BIH - POTHVAT

 

TOMISLAV CVITANUŠIĆ

Osvajač najviših planinskih vrhova, sudjelovao jedini iz regije na najekstremnijem triatlonu na svijetu

Na čelu nadzornog tijela Olimpijskog odbora u BiH, triatlonac - Ironman, alpinist, pustolov, humanitarac... U najekstremnijim uvjetima ostvaruje izvanserijske sportske rezultate. Za sebe kaže kako je stalno u procesu učenja i ovladavanja novim vještinama. Odlučio svladati i Mount Everest, a taj uspon smatra najvećim pothvatom u životu.

 

 

HANA-ARNELA BIČAKDŽIĆ

Ostala bez roditelja, preživjela pad s 9 metara visine, komu, 9 operacija na glavi. Ima tek 12 i trajni je invalid, no niže uspjehe

Djevojčicu iz Konjica majka ostavila nakon nesretnog pada kad je imala samo dvije godine. Nesreća joj ostavila doživotne posljedice. S 11 ostala i bez oca. Uz sve životne nedaće, ne predaje se. S osmijehom kroči kroz život, u školi je izvrsna, članica je Vijeća učenika, Likovne sekcije... Uz baku, s kojom živi, najveća potpora su joj nastavnici i vršnjaci.

 

ALEKSANDAR ČABRILO

Osnovao tehnološku tvrtku sa sjedištem u San Franciscu i ostvario američki san. Zapošljava 1000 stručnjaka

Mostarac, jedan od najuspješnijih mladih IT stručnjaka u regiji, za kojeg kažu kako je stvorio informatički imperij. Vlasnik HTEC Groupa, jedne od najbrže rastućih tvrtki koja “grabi” prema statusu jednoroga. Rade od SAD-a do Skandinavije, a imaju i velike planove za grad na Neretvi. Investicijski div Brighton Park Capital pojačao ga 2022. sa 140 mil. dolara.

 

 

MAJDA BEHREM STOJANOV

Sa samo 19 godina hranila obitelj. Danas u BiH provodi mirovne projekte, unaprjeđuje odnose među narodima...

Direktorica USAID-ova projekta “PRO-Budućnost” koji provodi Američka humanitarna i razvojna agencija Catholic Relief Service (CRS), jedan od lidera u mirovnim programima u svijetu i regiji. Aktivistica u nevladinu sektoru u BiH više od 30 godina, od 1992. Radila u različitim međunarodnim organizacijama, promovira suživot...

 

 

MIROSLAV VUJANOVIĆ

Simbol humanosti pripadnika gorskih službi spašavanja, čovjek iz Bijeljine, novčanu nagradu dao za žrtve potresa

Cijele protekle godine GSS-ovci imali pune ruke posla. Spašavali nestale i unesrećene u požarima, poplavama, potresima... Katastrofe nastavljene i ove godine. Ovog humanitarca put odveo i u razorenu Tursku, gdje je izvlačio stradale iz ruševina. Za žrtve potresa donirao pet tisuća KM kojima ga je nagradio predsjednik RS-a za nesebično zalaganje za druge.

 

 

MARTINA STANIĆ

Sljepoća je nije spriječila da bude glas 10.000 studenata Sveučilišta u Mostaru, buduća novinarka, humanitarka...

Kako joj je samo nebo granica, potvrdila i kao glasnogovornica Studentskog zbora SUM-a. Ističe se uspješnim radom i na radijskim postajama. Pjeva u Frami, djeluje humanitarno kroz karitativne sekcije. Za vrijedan rad na sebi i pomoć drugima ništa joj nije prepreka. Svoj invaliditet nakon puta u Lourdes prihvatila kao blagoslov

 

MEHMED MUJIĆ

Prvi Rom magistar u BiH, dobitnik Zlatne plakete Svjetske organizacije Roma, svoj narod uključuje u društvo

Dopredsjednik Međunarodne romske unije, član Vijeća nacionalnih manjina FBiH, predsjednik Udruge “Europski put Roma” iz Tuzle. Magistar društvenih znanosti, jedan od rijetkih predstavnika romske zajednice u bh. političkom životu. Njegovim zalaganjem mnogim socijalno ugroženim Romima riješeno stambeno pitanje, učenici dobili stipendije.

 

 

MERIMA ČELIK

Uz policijsku, nosi i FIFA-inu značku, pravdu dijeli na ulici, ali i na nogometnim terenima diljem BiH i Europe

Ova čuvarica reda i mira u Sarajevu u sudačkim vodama uspješno pliva još od 2012. godine. Sretna je što vidi napredak u bh. nogometu, osobito ženskom. Jedna od rijetkih nogometnih sutkinja sa značkom Svjetske nogometne federacije (FIFA), koju nosi od 2017. Kao ključ uspjeha navodi kontinuiran rad, disciplinu, samokritiku i ljubav.

 

 

IVICA ŠARAC

S prijateljima svih vjera potaknuo međusobnu suradnju u gradnji kapele, džamije i pravoslavne crkve

Mandino Selo, duvanjski Jeruzalem, kako ga zovu, pozitivan je primjer suživota u BiH. Mještani muslimani pomogli kad se gradila kapela, a katolici priskočili u pomoć kad je počela nicati nova džamija, potom i pravoslavna crkva. Ističe kako je osjetio potrebu pomoći kad je zatrebalo. U njegovu je kraju, kaže, uvijek bilo razumijevanja jednih za druge.

 

 

SEDINA MUHIBIĆ

Siroče iz doma, heroina Snježne kraljice i Sarajevo Film Festivala, zbog teške bolesti mora živjeti u bolnici

Po rođenju ostavljena u domu, djetinjstvo provela u izbjeglištvu u Njemačkoj i SOS Dječjem selu u Sarajevu. Ne zna odakle joj je ni ime ni prezime jer traga roditeljima nikad nije bilo. Pedagoginja po struci, u duši strastvena skijašica. Ostvarila snove upoznavši Kosteliće, Janicu i Ivicu, u Zagrebu. Danas vodi tešku životnu bitku, mnogi joj žele pomoći.

 

RADOVAN KUKOBAT

U Zemlji Izlazećeg Sunca postao doktor znanosti, vratio se u BiH, gdje provodi biomedicinska istraživanja

U Japanu nanizao devet godina istraživačkog rada. Brojni radovi objavljeni su mu u prestižnim časopisima. Iako su mu nudili da ostane, mladi stručnjak odlučio se za povratak u Banju Luku. U Centru za biomedicinska istraživanja bavi se ispitivanjima novih materijala i mogućnostima njihove primjene u farmaceutskim proizvodima.

 

RANKA KATALINSKI I DŽENANA KALAŠ

Heroine američkog Veleposlanstva u BiH rade sa žrtvama rata svih naroda na oprostu i pomirenju

Ove dvije stručnjakinje za psihosocijalno iscjeljivanje desetljećima pomažu onima koji su najviše propatili u ratnim zbivanjima. Usmjeravaju ih da tuguju, oproste i pomire se. Mnogi s kojima su radile sada su poznati graditelji mira koji putuju po cijeloj BiH i regiji kako bi širili poruku pomirenja. Ističu kako su bivše žrtve danas - heroji mira.

 

 

MIRELA BABIĆ

Žena s titulom Ironman: izdržala ekstremne napore, neprekidno plivala, vozila bicikl i trčala više od 14 sati

Uspješno i bez zaustavljanja izdržala 4 km plivanja, 180 km bicikliranja i 42 km trčanja. Prva Mostarka kojoj je pošlo za rukom stazu dugu 227 kilometara prijeći za 14 sati, 14 minuta i 41 sekundu. Ostvarila uspjeh među 1500 natjecatelja iz cijelog svijeta. Zahvaljujući velikom uspjehu na svjetskoj triatlonskoj utrci, s pravom postala “željezna žena”.

 

 

BAKIR SELIMOVIĆ

U godini završio dva razreda srednje škole: dok su vršnjaci bili na ljetnom odmoru, ovaj genij položio 19 predmeta

U Gimnaziji Živinice ne pamte da su imali tako talentiranoga učenika. Stoga su mu omogućili da u jednoj godini riješi dvije. Jer, kako profesori ističu, da to nisu uradili, ovaj bi se mladić dosađivao na redovitoj nastavi. Omiljeni predmeti talentiranog 16-godišnjaka su matematika i fizika, a na ljetnom raspustu uspješno riješio sve i pismene i usmene ispite

 

 

ORHAN NIKŠIĆ

Napustio posao u Svjetskoj banci kako bi s obitelji sačuvao konjički duborez koji je potom upisan i u UNESCO

Na sjever Hercegovine stiglo prestižno priznanje Europske akademije muzeja “Luigi Micheletti”. Obitelj Nikšić čuva tradiciju koja je u prosincu 2017. uvrštena i na popis nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Viši ekonomist Svjetske banke i nekadašnji student na uglednom Stanfordu s bratom Ademom vodi muzej koji je u 2022. osvojio dvije nagrade.

 

 

JELENA KALINIĆ

Objavila istraživanja o sumnjivim lijekovima protiv korone za koje su znale i same države, nagradila je Europa

Biologinja iz Sarajeva, znanstvena komunikatorica i fact-checkerica. Za radove “Šutnja dokaza: (zlo)upotreba ivermektina u Sjevernoj Makedoniji” i “Cryo-Save: misterij nestalih matičnih stanica” dobila priznanje “European Science Journalist” koje je podržala Europska federacija za znanstveno novinarstvo. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Fellowship.

 

 

BAHRUDIN DELIĆ

Varilac iz Zenice uspio se izvući iz pakla Mariupolja. Kako bi preživio, jeo hranu iz smeća. U 38 dana izgubio 25 kg

Ono što ga je snašlo u ukrajinskom gradu koji su napali Rusi nije mogao vidjeti ni u filmovima. Gdje god se okrenuo, gledao je samo mrtve. Bio je, kaže, živi štit i jednima i drugima. Nakon proživljene katastrofe u Ukrajini, u kojoj je živio još od 1990-ih, poručuje domaćim političarima: “Čuvajte mir, to je najvažnije, a svega ostalog će biti”.

 

FIKRETA KARIĆ HODŽIĆ

“Kad nemoguće postane moguće”, naslov njezine 7. knjige oslikava život ove žene s cerebralnom paralizom

Pisana riječ glavno joj je oružje, a kolica u koja ju je smjestila teška bolest nikada joj nisu bila prepreka. U novoj knjizi ova hrabra književnica, rođena u Doboju, a s adresom u Gračanici, objedinjuje tri ljubavi koje je sama iskusila: ljubav djevojke prema mladiću, supruge prema mužu i majke prema kćeri. Njome želi osnažiti druge žene.

 

 

ANDREJ GAJIĆ

Nakon što je u Neumu otkrio ribe koje proizvode struju i do 200 volti, postao i počasni ambasador Mediteranske obale

Sa 17 godina rođeni Jajčanin na Malti osnovao međunarodnu instituciju za istraživanja i zaštitu morskih pasa i raža, danas jednu od najutjecajnijih na svijetu. Voditelj Odjela za proučavanje morskih životinja Shark Tales pri National Geographicu. Projekte mu podržava i Discovery Channel. Autor više od 70 znanstvenih radova, knjiga i dokumentaraca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije