pod sloganom “Europsko proljeće”

Poruke s Večernjakovog pečata BiH približavaju Europskoj uniji

02.05.2017.
u 07:00

Europski lideri, dužnisnici Europske unije, predsjednici zemalja Europe, daju poseban štih Večernjakovom pečatu

“Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba neće vas grijati ko’ što ovo grije...”, glase riječi pjesme Alekse Šantića. U vremenu kada brojne obitelji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, one sve više odzvanjaju među narodom, a mnogima su i motiv da se nakon duljeg putovanja i traženja vrate ondje gdje i pripadaju. Jedna od priča ovogodišnjeg Večernjakovog pečata koji se odvija pod sloganom “Europsko proljeće” je i ostanak u BiH. I s Večernjakovog pečata biti će poslane poruke o tome da ima nade za ovu zemlju i da je život u njoj unatoč svim poteškoćama moguć. Na kraju krajeva, svake godine Pečat prikazuje onu bolju, pozitivnu BiH, onu zbog koje vrijedi ostati i boriti se u ovoj zemlji.
Na Večernjakovom pečatu i kroz ranije godine upućivane su poruke o prelijepoj zemlji i sposobnim ljudima kojima nijanse nedostaju da budu sretni i da zadovoljno žive ovdje. Ova manifestacija uvijek je, uz to što je bila okrenuta ostanku na ovim prostorima, bila okrenuta i Europi i Europskoj uniji kao zajednici zemalja koje zajedno rade i surađuju i tvore jednu cijelinu i gdje bi Bosna i Hercegovina trebala ući, bez da je njeni stanovnici napuštaju zauvijek. Europski i svjetski dužnosnici do sada su slali snažne poruke na Večernjakovom pečatu.

Snažne poruke

- Bosna i Hercegovina je središte i srce zapadnog Balkana, a zapadni Balkan je dio Europske unije i jasno je i očigledno da BiH mora postati punopravna članica Europske unije, izjavio je povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn primajući prošle godine Posebno priznanje Večernjakovog pečata za podršku BiH na europskom putu. Na manifestaciji je istaknuo kako su potrebne teške odluke koje mora provesti liderstvo ove zemlje.
- Uvjeravam vas da ćemo uvijek biti ovako odlučni i posvećeni BiH i njezinim europskim težnjama, istaknuo je na Pečatu povjerenik Hahn. Snažnu poruku na Večernjakovom pečatu poslala je i Federica Mogherini koja je primila priznanje za europskog lidera. I ona je u svome pismu naglasila važnost europskog puta Bosne i Hercegovine. Manifestaciju je prošle godine otvorila predsjednica Hrvatske Kolinda Grbabar Kitarović izjavivši da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati približavanje BiH prema EU-u i ostvaranje jednakopravnosti naroda u BiH. - Hrvatska vjeruje da će BiH napredovati još brže u svome razvoju, u svakom pogledu i u tome će je bodriti i ohrabrivati na njezinu putu prema Europskoj uniji, rekla je Grabar Kitarović. I ove godine radi se o prijelomnim trenucima za budućnost BiH. Država je prošle godine predala Aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji, dobila Upitnik Europskog parlamenta kojeg treba odgovoriti, s nadom da će uskoro dobiti i kandidatski status u Europskoj uniji. Stoga se očekuje i da će ovogodišnje poruke govornika imati europski prizvuk i BiH dovesti još bliže pred vrata zajednice zemalja EU.

Spektakl zajamčen

Trenutno se vrše intenzivne pripreme kako bi sve bilo spremno za finalnu večer Večernjakovog pečata. Manifestaciju će uživo i u snimci prenositi nekoliko televizija iz zemlje i svijeta, uz partnera BHRT i HRT. Također, Večernjakov pečat prenositi će i nekoliko radijskih postaja. Spektakl je zajamčen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije