18. večernjakov pečat

Obilježili su 2018., a njihova djela živjet će zauvijek

23.05.2019.
u 10:41

Spušteni su zastori na 18. Večernjakov pečat, a time i stavljena točka na “i” kad je prošla godina u pitanju. Na pozornici Večernjakova pečata ponovno su se izmjenjivale emocije, a radost i ponos sve su nadjačali. Iako neke osobe više nisu među nama, posthumno su dobile priznanje Večernjakov pečat i zauvijek ostale zapisane u knjizi vječnosti zbog svog imena i prezimena te zbog svojih djela koja će zauvijek živjeti.

A najveće djelo je, i prema mišljenju ocjenjivačkog suda, ali i prema mišljenju javnosti, srebro u Rusiji koje je pozlaćeno Večernjakovim pečatom pa su tako osobe godine postali Zlatko Dalić i sedmorica veličanstvenih hrvatskih nogometaša koji su dali svoj doprinos srebru na Mundijalu.

U prvoj kategoriji “Ponos BiH”, u potkategoriji “Humanost”, priznanje je dobio Senaid Išerić. On je spasio oca i sina koji su se utapali, međutim, njemu nije bilo spasa. Preminuo je, a u njegovo ime priznanje je primio sin Mirza koji će svojoj djeci i svima diljem BiH kamo bude hodio moći govoriti o svom ocu heroju. Ponos BiH je i Adisa Tufo. Oživila je i vodi tvrtku koja posluje već 20 godina. Menadžerica je koja potiče žene na poduzetništvo.

Dvojica koja su oduševila dvoranu Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru su i Daut Tihić i Dane Vasić iz Srebrenice. Filmska priča počinje u ratnoj Srebrenici gdje je Daut uvjeren da je ubio Danu. Desetak godina kasnije kao duh Dane se ukazao u jednoj gostionici, a Daut mu je u oči rekao da ga je ubio. “Kako si me ubio, kada vidiš da sam živ?”, odgovorio mu je Dane kroz smijeh. I onda se priča iskristalizirala. Sjeli su i razgovarali o tom danu koji je obojici promijenio živote. Dane je bio ranjen, a Daut uvjeren da ga je ubio. Laknulo je, kako je sam Daut priznao, što Danu nije morao nositi na duši. Postali su nerazdvojni prijatelji, a pokrenuli su i zajednički posao.

Večernjakov pečat je kategorijom “Ponos BiH” u kojoj su “mali ljudi” velikih djela još jednom pomaknuo granice nemogućeg. Tu je potrebno pridodati još jedno ime i prezime, a to je ono Adnana Mevića, šestmilijarditog stanovnika Zemlje, kojem je kum u Visokom bio danas pokojni Kofi Annan, te 1999. godine glavni tajnik UN-a, kasnije nobelovac.

Mević je često isticao da, unatoč tome što ga reporterske ekipe iz cijelog svijeta zovu, nikad nije dobio neko priznanje ili dar koji bi potvrdio da pripada tom ujedinjenom, boljem svijetu. I onda mu je Večernjakov pečat odlučio dati priznanje, Večernjakovu povelju te Povelju o pravima čovjeka, koje mu je uručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Za gospodarstvenika godine izabrana je Mladenka Grgić, koja uz supruga Dubravka s Agramom radi u četirima državama i zapošljava tisuće ljudi.

U kategoriji “Sport” slavio je Mirza Teletović, predsjednik Košarkaškog saveza BiH, dok je za iznimne sportske uspjehe priznanje dobio jedan od najtrofejnijih trenera u povijesti BiH, a nekad slavni nogometaš Veleža, Dušan Bajević. U kategoriji “Znanost” Večernjakov pečat dobila su trojica rektora: Zoran Tomić s mostarskog, Rifat Škrijelj sa sarajevskog i Radoslav Gajanin s banjolučkog sveučilišta. Snažna je to poruka da prvi ljudi najmoćnijih obrazovnih ustanova u BiH dobivaju priznanje.

Večernjakov pečat za međureligijski dijalog dobile su časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić-Kevrić. Upravo one svojom dobrotom obasjavaju sve oko sebe, a tako je bilo i na Večernjakovu pečatu na koji su stigle nakon brojnih humanitarnih akcija i dobrih djela koja su učinile.

Za doprinos kulturi i umjetnosti Večernjakov pečat primio je najpopularniji glazbenik s ovih prostora Zdravko Čolić koji nije krio oduševljenje manifestacijom, a priznanje za životno djelo dobio je još jedan glazbenik, neprikosnoveni kralj dijaspore Mate Bulić. Koliko se cijene dvojica kolega, najbolje je pokazao prizor s generalne probe kad su i probu gurnuli postrani kako bi porazgovarali na pozornici Večernjakova pečata. Tema je bilo mnoštvo jer su dvojica glazbenika ujedno diplomirani ekonomisti koji su u struci bili jako uspješni, a profesionalno su se bavili nogometom i igrali na istoj poziciji, bili su vratari.

Uručeno je još jedno posebno priznanje Večernjakova pečata, i to posthumno, za najvećeg sina Posavine i najboljeg glumca s ovih prostora Ivu Gregurevića. Lokalni lideri su Abdulah Skaka i Nenad Vujković, gradonačelnici Sarajeva, odnosno Istočnog Sarajeva. Večernjakov pečat za javnu upravu primila je Irena Hadžiabdić, koja je bila čimbenik stabilnosti Središnjeg izbornog povjerenstva. U kategoriji “Lobisti za BiH” priznanje je otišlo Amerikancu Peteru Duffyju koji je na čelu USAID-a.

Naše gore list je Ivica Nuić, prvi čovjek Kluba poduzetnika Prstena koji zapošljavaju 10 tisuća radnika i čine šest posto BDP-a u RH. Sam Nuić zapošljava 500 ljudi. I na kraju, da ih još jednom spomenemo: Zlatko Dalić i vatreni iz BiH! Do iduće manifestacije Večernjakov pečat može živjeti na slavi 22. svibnja 2019. jer je bio, kao i svih ranijih godina, spektakularan sa snažnim porukama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije