afera ina

Uskok podigao i drugu optužnicu protiv Ive Sanadera

sanader
PIXSELL
23.09.2011.
u 10:35

Sanadera se tereti zbog primanja 10 milijuna eura mita u aferi oko prepuštanja upravljačkih prava Ine mađarskome MOL-u.

Podignuta je i druga optužnica protiv nekadašnjeg hrvatskog premijera. Uskok je, naime, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera zbog  primanja 10 milijuna eura mita u aferi oko prepuštanja upravljačkih prava Ine mađarskome MOL-u. U Sabor je, pak, upućen zahtjev za skidanjem imuniteta Sanaderu.

Sanader je, prema optužnici, početkom 2008. godine, u Zagrebu i Budimpešti, s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltanom Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će Hrvatska MOL-u neosnovano osigurati prevladavajući utjecaj u Ini.

Također, mito je obvezivalo Sanadera na sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz TD Ina, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane Republike Hrvatske.

Ugovori između Ine i MOL-a zaključeni su 30. siječnja 2009. godine, a sadržajno su u potpunosti odgovarali svim zahtjevima mađarske strane. Uskok tvrdi da je Sanader, iako je znao da sklapanje takvih ugovora šteti državi koju je kao predsjednik Vlade predvodio, iskoristio svoj autoritet i nametnuo svoje zaključke koji su zatim i prihvaćeni.

Nakon zaključenja ugovora Sanaderu je u više navrata isplaćen  "prljavi" novac.

Ukoliko Sanader bude pravomoćno osuđen, u roku od 15 dana morat će sav iznos, 10 milijuna eura, uplatiti u korist državnog proračuna.

Istraga protiv predsjednika uprave MOL-a i dalje traje, no kazneni progon pao je na pleća mađarskog tužitelja Petera Polta kojemu su predane preslike svih dokaza radi korištenja u postupku u Mađarskoj.

Istraga protiv Damira Polančeca, podsjetimo, obustavljena je prije nekoliko dana.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije