rim

Umro poznati talijanski dizajner automobila Sergio Pininfarina

sergio,ferari
AFP/PIXSELL
03.07.2012.
u 13:14

Tvrtka Pininfarina ne dizajnira i ne konstruira samo automobile nego i ostala prijevozna sredstva, od vlakova do bicikala, a dizajnirala je i baklju za zimske Olimpijske igre u Torinu 2006. godine.

Poznati talijanski dizajner automobila Sergio Pininfarina (85) umro je noćas u svome domu u Torinu. Uz njega su bili supruga Giorgia, kći Lorenza i sin Paolo. Sergio Pininfarina, sin proizvođača karoserija Gianbattiste Farine zvanog Pinin, rođen u Torinu 1926., bio je vitez rada i doživotni senator. Bio je predsjednik udruge talijanskih industrijalaca (Confindustria) od 1988. do 1992. i europarlamentarac od 1979. do 1988.

Diplomirao je strojarstvo na torinskom fakultetu Politecnico di Torino 1950., a tvrtku je od oca preuzeo 1961. te je odmah počeo surađivati s automobilskim industrijama, počevši od francuskog Peugeota. Za tvrtku Alfa Romeo proizveo je 27.000 čuvenih Giulietta Spider, koji se smatra remek-djelom talijanskog autodizajna. Dizajnirao je, uz ostalo, Alfa Romeo Spider "Duetto", Lancia Flaminia, Lancia Flavia coupé, Dino 246 i Fiat "124 Sport Spider", "Dino Spider", ali i čuveni Ferrari Testarossa. Radio je i za tvrtke Daewoo, Cadillac (dizajnirao je, na primjer, Cadillac Allanté), Bentley i Mitsubishi.

Tvrtka Pininfarina, koju smo svojedobno posjetili u Torinu, ima tri tvornice i posebni studijski dizajnerski centar. Od 2008. kada je u prometnoj nesreći vozeći skuter poginuo Sergiov sin Andrea, tvrtkom upravlja drugi sin Paolo. Tvrtka Pininfarina ne dizajnira i ne konstruira samo automobile nego i ostala prijevozna sredstva, od vlakova do bicikala, a dizajnirala je i baklju za zimske Olimpijske igre u Torinu 2006. godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?